1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Punainenmeri

Saudi-Arabia keskeytti kaikki öljykuljetukset Punaisellamerellä – öljyn hinta voi nousta

Saudi-Arabian mukaan Jemenin huthi-kapinalliset ovat tehneet hyökkäyksiä öljytankkereita vastaan.

Kuva: Ali Haider / EPA

Saudi-Arabia ilmoittaa keskeyttäneensä kaikki öljykuljetukset Punaisellamerellä. Punainenmeri on erittäin tärkeä öljyn kuljetusreitti Eurooppaan. Öljyn hinnan pelätäänkin lähtevän nousuun.

Saudi-Arabia sanoo Jemenin huthi-kapinallisten ampuneen eilen keskiviikkona kahta saudiarabialaisen yhtiön suurta öljytankkeria. Saudi-Arabian mukaan tapahtuma oli vähällä aiheuttaa valtavan ympäristökatastrofin, mutta lopulta alukset kärsivät vain vähäisiä vahinkoja, kertoo Wall Street Journal -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Kapinallisten TV-kanava al-Masirah kertoo, että heidän taistelijansa olivat tähdänneen saudiarabialaista sota-alusta, joka todennäköisesti oli fregatti Dammam.

Saudi-Arabian energiaministeri Khalid al-Falih sanoo, että kaikki öljynvienti Punaisenmeren kautta on keskeytyksissä, kunnes liikenne Punaisenmeren ja Intian valtameren yhdistävässä Bab el-Mandebin salmessa on jälleen turvallista.

Khalid al-Falih Kuva: Lisi Niesner / EPA

Bab el-Mandebin läpi kulkee jatkuvasti öljytankkereita matkallaan kohti Suezin kanaalia ja Eurooppaa. Jos salmea ei voi käyttää, joutuvat laivat kiertämään Afrikan päästäkseen Euroopan satamiin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Saudi-Arabian johtama liittouma on käynyt jo kolmen vuoden ajan sotaa Jemenin huthi-kapinallisia vastaan. Huthien väitetään saavan tukea Iranilta. Taistelut ovat viime kuukausian keskittyneet Hodeidan sataman tuntumaan. Hodeidan kautta huthien hallussaan pitämän alueen siviilit saavan suurimman osan ruoastaan. Taistelujen pelätäänkin johtavan suureen humanitaariseen kriisiin.

Aiheesta muualla:

Saudi Arabia suspends oil exports through Bab al-Mandeb (siirryt toiseen palveluun)