Suomalaisen garden writingin guru Mari Mörö: "En menetä yöuntani, jos siankärsämö tunkee kukkapenkistä"— lue neuvot rentoon, mutta kukoistavaan puutarhaan

Mari Mörö on maamme ainoa garden writer, suosittujen puutarhakirjojen tekijä. Hän ammentaa aiheensa omasta runsaasta ja hersyvästä puutarhastaan Mörönperästä.

Mari Mörö
Mari Mörö
Mari Mörö, kukkasuutari ja kirjailija. Kerrotun, mustan salkoruusun Mörö on kasvattanut siemenestä, kuten lähes kaikki puutarhansa kasvit.Jaani Lampinen / Yle

Mari Möröllä (55) on suojanaan puutarhaessu ja leveälierinen hattu. Aurinko helottaa kuumana, koivujen takana siintää järvi. Mörö esittelee puutarhaansa Mörönperää Etelä-Savossa, Mikkelin kupeessa.

— Azurinsiniset jaloritarinkannukset ovat ponnistaneet siemenestä asti. Kohta nämä pitkät kaverit tarvitsevat jo tukikeppejä, puutarhuri katsoo lempeästi vaaleansinistä kukkapilveä korkealla päänsä yläpuolella.

Lierihatun koristeet kilkattavat, kun Mörö kiiruhtaa eteenpäin. Hattu toimii linnunpelättimenä. Sellainen on tarpeen etenkin hyötypuutarhan puolella.

Mörönperän polveilevassa ja pursuavassa puutarhassa on eri lajeja ja lajikkeita ainakin pari tuhatta. Lähes kaikki niistä puutarhuri – kukkasuutari, joksi Mörö itseään nimittää – on kasvattanut itse siemenestä asti.

Mari Mörö
"Toin syklaamin siemenen Kanadasta neljä vuotta sitten, siitä asti olen vaalinut sitä. Purkki talvehtinut kukkahotellissa ystäväni luona +8 asteessa, kesät se on viettänyt varjossa taimitarhassani. Nyt se on vihdoin noussut", Mari Mörö iloitsee.Jaani Lampinen / Yle

Möröstä on moneksi

Varsinaiselta ammatiltaan Mari Mörö on kirjailija ja luovan kirjoittamisen opettaja. Hän on kurssittanut yliopistoissa ja yksityisesti monen tasoisia kirjoittajia. Mörön koulinnassa muun muassa mielensäpahoittajan isä, kirjailija Tuomas Kyrö kasvoi kukoistukseen.

Mörön oma kirjallinen tuotanto on laaja, kaikkiaan nelisenkymmentä teosta: romaaneja (muun muassa Kiltin yön lahjat, 1998), novellikokoelmia, lasten -ja nuortenkirjoja ja kuunnelmia. Sekä humoristisia puutarhakirjoja.

Kukkasuutari-Mörö on suomalaisen garden writingin guru, sen ensimmäinen ja ainoa edustaja maassamme.

– Garden writingille ei oikein löydy suomennosta. Se on laji, jossa tehdään kaunokirjallisuuden ottein asiantuntevaa puutarha-aiheista kirjallisuutta, Mörö selittää.

Garden writing on suuremmilla kielialueilla tuttua ja hyvin suosittua kirjallisuutta.

Alan klassikkoteoksia ovat muun muassa tšekkiläisen Karel Čapekin Puutarhurin vuosi (1929), sekä yhdysvaltalaisen toimittajan Henry Mitchellin (1923–1993) toistaiseksi suomentamaton tuotanto.

Juurevat harrastukset maadoittavat harhailevan mielen.

Mari Mörö blogissaan www.marimoro.fi
Mari Mörö
Mörönperässä on myös kanoja. Ne syövät lehtokotiloita ja lannoittavat puutarhaa.Jaani Lampinen / Yle

Mörö aloitti puutarhasta kirjoittamisen vuosituhannen alussa. Hän on toiminut muun muassa Helsingin Sanomien ja Kotipuutarhalehden puutarhakolumnistina.

Garden writing -kirjoja Möröltä on ilmestynyt viisi (siirryt toiseen palveluun). Niiden suosiosta kertoo se, että kesän korvalla ilmestyneestä Kukkanuottasilla-kokoelmasta ollaan samantien ottamassa jo toinen painos.

Kirjoittajana Mörö on humoristi ja nopeiden käänteiden taitaja. Sellainen hän on myös ihmisenä.

Perässä pysyy vain vaivoin, kun vikkelä kukkasuutari puikkelehtii puutarhansa poluilla, nyppii rikkaruohon ja osoittaa erikoisen muotoista punakukkaista karhunputkea ("On kuin flamingo olisi astunut puutarhaan").

Sitten Mörö jo halaa pihan ylpeyttä, 270-vuotiasta paksurunkoista, kilpikaarnaista mäntyä ("Sen nimi on Sandels"), nuuhkaisee ukrainanpallo-ohdaketta ja katoaa pensaan taakse. Lierihatun kilkatus kuuluu vehreyden keskeltä.

Mari Mörö
"Ukrainanpallo-ohdake on pölyttäjien suosikki, siinä on ihmeellinen tuoksu, kuin vaniljan ja Tolun yhdistelmä", Mörö sanoo.Jaani Lampinen / Yle

Puutarha syntyy luonnon ehdoilla

Mörön puutarhanpito on sallivaa, rikkaruohot saavat elää siinä missä erikoisimmatkin koristekukkaset. Golf-kenttiä ja viivasuoruutta hän inhoaa.

– Puutarhassani on lempeä kuri, en menetä yöuntani, jos siankärsämö tunkee kukkapenkistä.

Luonto edellä pitää mennä, kirjailija-puutarhuri sanoo. Puut ja kivenmurikat saavat jäädä, tosin pihlajan ja kuusen taimet hän tunnustaa nyppivänsä pois.

Multaan kannattaa rakastua jo eläessään.

Mari Mörö

Mörö osti paratiisinsa, Mörönperän 20 vuotta sitten. Siitä asti hän on raivannut laajasta luonnontilaisesta tontista puutarhaa sadan neliön vuosivauhdilla. Kärrännyt multaa ja hiekkaa, kantanut kiviä, kupsuttanut ja kastellut, suorastaan raatanut. Ja rakastanut jokaista hetkeä.

– Puutarha on ehtymätön inspiraation, ilon ja kauneuden lähde. Se antaa jatkuvuuden tunteen, opettaa kärsivällisyyttä ja nöyryyttä. Se on minun tapani levätä kirjoitustöistä, rentoutua ja päivittää kovalevyä, Mörö koputtaa päätään.

Mari Mörö
Mari Mörö hyötytarhassaan. Hän ammentaa kesäisin lähes kaiken ruokansa täältä.Jaani Lampinen / Yle

Mari Mörön vinkit kukoistavaan puutarhaan

1. Suunnittele kunnolla

Suunnittelu on puutarhan A ja O. Pitää ajatella isosti, ei vain yhtä piperrystä, tainta tai kasvia, vaan isommissa erissä, perenna tai pihan kolkka kerrallaan. Miettiä millaisen puutarhan haluaa ja lähteä sitä kokonaisuutta kohti.

2. Paljon multaa

Kasvien alla on oltava paksulti multaa, ainakin puoli metriä. Kasvit saavat mullasta ravinteita, eivätkä kuivu niin nopeasti, kuin ohuemmalla multapatjalla kasvaessaan.

Mullan kanssa kannattaa myös hifistellä Mörön tapaan. Hän sekoittaa erilaisia multaseoksia eri kasveille muun muassa hevosenlannasta, sahanpurusta, turpeesta, vanhoista olkipatjoista ja täydenkuun aikaan kerätyistä helmipöllön oksennuspalloista, muun muassa.

3. Istuta tiheästi

Kukat kannatta istuttaa penkkeihin tiheästi. Tiheys estää kosteuden haihtumista ja rikkaruohojen leviämistä. Kate auttaa myös, puuhake, hamppu, olki ja niin edespäin.

4. Rikkaruohoihin rento ote

Ketä haittaa, jos jostain pilkistää vesiheinä tai vuohenputki, Mari Mörö kysyy. Hän säästää aikansa mieluummin uusien kasvien kasvattamiseen kuin rikkakasvien kitkemiseen. Paitsi silloin, kun valmistaa niistä aterian. Melkein kaikki rikkaruohot voi syödä.

5. Anna puutarhalle aikaa, saat sen takaisin hermolepona

Kukoistava puutarha vaatii aikaa ja huolenpitoa. Lisäaikaa saa helposti ja paljon kun vähentää television katselua ja somessa roikkumista.

Mari Möröllä on itsensä kanssa sopimus, että hän saa olla Facebookissa minuutin viikossa. Se riittää mainiosti.

– Mikään maailmassa ei mene kallelleen, jos en näe jonkun aamiaiskuvaa.

Ja vielä yksi vinkki kaupan päälle: Kun kukka-amppeliin kätkee markkinoiden imukykyisimmän yövaipan, ei kukkia tarvitse juottaa kesähelteellä parin tunnin välein (Kukkanuottasilla).

Kylväessään muutamaa tuhatta kesäkukkaa sitä on ehkä suuruudenhullu, mutta jos sen vastakohta on pienuudenhulluus, niin tässä kohtaa ei ole vaikea tehdä valintaa.

Mari Mörö