1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perheväkivalta

Uusi-Seelanti antaa perheväkivallan uhreille palkallisen vapaan ongelmiensa selvittämiseen

Laki palkallisesta kymmenen päivän vapaasta hyväksyttiin Uuden-Seelannin parlamentissa äänin 63–57. Vastaavanlainen laki on ollut Filippiineillä voimassa vuodesta 2004.

Perheväkivalta
Uuden Seelannin parlamenttitalo
Uuden Seelannin parlamenttitaloN. Tepper / AOP

Toisena maana maailmassa Uusi-Seelanti (siirryt toiseen palveluun) on tunnustanut, kuinka suuresti perheväkivalta vaikuttaa työntekijöiden jaksamiseen ja kuinka hankalaa siitä on päästä eroon ilman erityisjärjestelyjä.

Seitsemän vuotta kestäneen valmistelun jälkeen maan parlamentti hyväksyi keskiviikkona lain, joka takaa perheväkivallan uhrille kymmenen päivän palkallisen vapaan elämäntilanteensa järjestämiseen.

Vapaa voidaan myöntää kerran vuodessa.

Lakia esittänyt vihreiden kansanedustaja Jan Logie totesi, että palkallinen vapaa antaa todellisen mahdollisuuden uhrille päästä eroon väkivaltaisesta suhteesta ilman, että hänen tarvitse pelätä toimeentulonsa puolesta.

– Uhria vainoava kumppani voi väijyä työpaikan lähistöllä, pommittaa uhriaan jatkuvilla puhelinsoitoilla ja sähköposteilla ja jopa uhkailla myös muita työntekijöitä.

Perheväkivallan kustannuksiksi Uudessa-Seelannissa on laskettu 4 – 7 miljardia Uuden-Seelannin dollaria vuodessa eli 2,3 –4 miljardia euroa vuodessa.

Uudessa-Seelannissa on hyvin paljon perheväkivaltaa. Paikallisen kansalaisjärjestön mukaan (siirryt toiseen palveluun) puolet henkirikoksista tapahtuu perheissä.

Järjestö muistuttaa, että väkivallan uhreiksi voi joutua missä hyvänsä perhe- ja parisuhteessa, se ei koske ainoastaan naisia.

BBC:n mukaan Uudessa-Seelannissa joka kolmas nainen kärsii fyysisestä tai seksuaalisesta väkivallasta (siirryt toiseen palveluun). elämänsä aikana. Poliisille ilmoituksia tulee tiheään, joka neljäs minuutti.

Vastaava laki palkallisesta vapaasta on ollut voimassa Filippiineillä vuodesta 2004.

Myös eräissä Kanadan provinsseissa annetaan perheväkivallan uhreille palkallista vapaata kriisin selvittämiseen.

Korjattu klo 14.17 Korjattu Uuden-Seelannin valuutta. Maassa on käytössä oma dollari NZD. Aiemmin jutussa virheellisesti puhuttiin Yhdysvaltain dollareista.