Hyppää sisältöön

Suomi tarjoaa sittenkin metsäpalojen sammutusapua Ruotsiin

Ensimmäiset joukot olisivat valmiina lähtöön Torniosta vuorokauden sisällä, heti kun Ruotsi pyytää.

Sammutushelikopteri Ljusdalissa 25. heinäkuuta. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP

Suomi on päättänyt torstaina tarjota apua Ruotsin historian suurimpien metsäpalojen taltuttamiseksi.

Sisäministeriön pelastusylitarkastaja Rami Ruuskan mukaan Suomen Lapin sekä Varsinais-Suomen Pyhärannan omat metsäpalot ovat nyt tilanteessa, että mahdolliseen avunpyyntöön voidaan vihdoin vastata myönteisesti.

– Tosin ennuste täällä Suomessa on taas huononemaan päin. Kotimaisesta valmiudesta Ruotsiin lähtijöitä ei voida irrottaa. Mutta pystyisimme lähettämään pelastusjoukkueen eli paloautoja, säiliöautoja, moottoriruiskuja sekä maastokelpoisia ajoneuvoja.

Noin 35 sammuttajaa käsittävä pelastusjoukkue on omavarainen eli se huolehtii itse myös majoittumisestaan. Mukaan lähtevät halukkaat kootaan Pohjois-Savon, Oulu-Koillismaan sekä Lapin pelastuslaitoksista.

Ruotsi on saanut tiedon Suomen avuntarjouksesta.

– Ruotsista ei ole vielä tullut vahvistusta että voivat lähteä. Mutta siitä lähtökäskystä menee 24 tuntia, niin ovat liikkeellä. Heitä tarvitaan varmaankin vaihtomiehiksi. Se pyyntö voi tulla viikonloppuna tai vielä tänäänkin, pelastusylitarkastaja Ruuska sanoo.

Ruotsi on aiemmin toivonut Suomesta lentosammutuskalustoa.

Sisäministeriötä on kritisoitu siitä, että Suomi ei ole pyynnöistä huolimatta antanut Ruotsiin Rajavartiolaitoksen tai Puolustusvoimien helikoptereita. Vartiolentolaivueen komentaja Risto Jääskeläisen mukaan Rajavartiolaitoksella ei ole tällä hetkellä vapaana yhtään konetta, joka Ruotsiin voitaisiin lähettää.

Ruotsiin on jo saapunut runsaasti kalustoa ja miehistöä naapurimaiden Tanskan ja Norjan lisäksi Puolasta, Liettuasta, Saksasta ja jopa Ranskasta ja Italiasta.

Klo 11.45 Lisätty Rajavartiolaitoksen antamat tiedot

.
.