Taikapeilistä Uuteen päivään, näistä Hanna-Riikka Siitonen muistetaan – Katso arkistopalat

Näyttelijä ja laulaja Siitonen tuli tunnetuksi Taikapeili-yhtyeestä ystävänsä Nina Tapion kanssa. Teatteritaiteen maisteriksi valmistunut Siitonen esiintyi myös teattereissa, musikaaleissa, televisiossa ja radiossa.

Hanna-Riikka Siitonen
Hanna-Riikka Siitonen
Hanna-Riikka SiitonenMarkku Ojala / AOP

Näyttelijä, laulaja ja musiikintuottaja Hanna-Riikka Siitonen menehtyi maanantaina pitkäaikaiseen sairauteen.

Siitonen nousi yleisön tietoisuuteen 1990-luvulla Taikapeili-yhtyeen toisena jäsenenä. Taikapeilin jälkeen Siitonen nähtiin televisiossa ja teatterilavoilla.

Taikapeilin debyyttialbumi ilmestyi toukokuussa 1994. Jo huhtikuussa levyn ja koko yhtyeen suurimmaksi hitiksi noussut Jos sulla on toinen -kappale valtasi Suomen virallisen sinkkulistan kärkipaikan.

– Kyllä me jotenkin alusta saakka tykättiin siitä niin paljon, että oli meillä sellainen kutina, että kyllä tästä voisi muutkin tykätä, Siitonen pohti kappaleen menestystä Lista-ohjelmassa huhtikuussa 1994.

Suuri salaisuus -albumin julkaisun tiimoilta Taikapeili vieraili useaan otteeseen Lista-ohjelmassa. Seuraavana vuonna kaksikko esitti ohjelmassa toista albumiaan.

Ylen Elävään arkistoon on koottu Taikapeilin hittikappaleita vuosien varrelta.

Taikapeilin suosio hiipui vuosituhannen vaihteen lähestyessä. Hiljalleen Siitonen siirtyi keikkalavoilta teatterilavoille.

Siitonen näytteli alusta asti Lissun roolia Ylen Uusi päivä -sarjassa. Vuodenvaihteessa hän jäi sarjasta sairaslomalle, mutta jatkoi musiikin tuottamista. Ennen poisjääntiään Siitonen valotti, miten musiikit Uusi päivä -ohjelmaan syntyvät.

–Me haluamme ottaa kaikki katsojat huomioon. Me käytämme nostalgiaa hyväksi ja ollaan ajan hermoilla. Tärkeintä, että se musiikki tukee sitä draamaa. Se on kaikkein tärkein asia, Siitonen kertoi UPplus-ohjelmassa.

Siitonen puhui avoimesti myös sairaudestaan. Hän sairastui kilpirauhassyöpään 29-vuotiaana.

– Tää elämä on ylipäätään koulutuskeikka meille kaikille, mun on nyt täytyny opetella tämmöstä asiaa ja mä toivoisin vaan että mä olisin nyt vaan jo oppinut, Siitonen kertoi haastattelussa kaksi vuotta sitten.