Rajuilma nosti vedet Prisman lattialle, repi postilaatikoita ja kaatoi puita Rovaniemellä – tontilta lakosi 30 puuta minuutissa

ukkonen
Vesivahingon siivousta Rovaniemen Prismassa
Bikka Puoskari / Yle

RovaniemiVoimakas sade on aiheuttanut vahinkoja torstaina aamupäivällä. Rovaniemellä satoi rankasti noin 15 minuutin ajan ukkoskuuron yhteydessä, eivätkä kaupungin viemärit pystyneet ottamaan vastaan kaikkea vettä.

Vesi nousi viemäreistä ainakin Rovaniemen Prisman lattialle, sanoo ryhmäpäällikkö Matti Puranen.

– Ilmeisesti viemäriverkosto oli aivan täynnä, ja nyt sitä tulee sisään katosta ja lattiasta. Työt keskeytyvät nyt siksi aikaa, että saamme lattiat puhtaaksi. Ja jos jossain on tuotteita lattialla, niin siitä tulee vahinkoja, Puranen kuvaili tilannetta kello yhdentoista aikaan.

Purasen mukaan tällainen tilanne toistuu Prismassa keskimäärin kerran viidessä vuodessa.

– Vettä tulee aina silloin tällöin, että katosta tulee joku tippa, mutta viemäristä ei yleensä tule vettä sisään.

Kyltti varoittaa märästä lattiasta Rovaniemen Prismassa
Bikka Puoskari / Yle

Pahin tilanne Rautiosaaren ympäristössä

Lapin pelastuslaitos sai 10 tehtävää kuuron aikana. Se joutui raivaamaan teiden ja sähkölinjojen päälle kaatuneita puita sekä pumppaamaan vettä pois yhden talon kellarista.

Pelastuslaitoksen mukaan pahimmat myrskytuhot syntyivät Rovaniemen Rautiosaaressa ja sen ympäristössä, missä myrskytuuli aiheutti useita sähkökatkoja.

Vielä kello 14:n jälkeen sähköt olivat poikki 69 taloudelta Rovaniemellä.

Ukkosen tuhoama ulkovessa Rovaniemen Rautiosaaressa.
Ukkosen tuhoama ulkovessa Rovaniemen Rautiosaaressa.Jarmo Honkanen / Yle

Tuuli kaatoi kymmeniä puita Hirvaalla

Metsähirvas-hotellin kymmenen hehtaarin suuruiselta tontilta kaatui torstaina aamupäivällä minuutin aikana noin 30 puuta tuulen voimasta.

Hotellin toisen omistajan, Mikko Sirviön mukaan postilaatikkorivistö repeytyi irti maasta ja lensi lähemmäs kymmenen metrin päähän. Naapurin trampoliini on myrskyn jäljiltä vielä puissa.

Puut eivät Sirviön mukaan kaatuneet aivan pihapiiristä, joten hotellin miljöö pysyi samanlaisena. Kaatuneet puut olivat suurimmillaan yhden kuution kokoisia. Lähimmillään ne hipaisivat taloja.

Juttua on täydennetty päivän aikana.