Ilmalämpöpumput loppumassa maahantuojilta ja asentajat täystyöllistettyjä – "Jos ei lopu pumput, loppuu asennuskapasiteetti"

Suosituimmat ilmalämpöpumppumallit ovat loppuneet maahantuojilta. Asentajien kalenterit ovat täynnä ja lämpöpumpun asennuksen saattaa saada vasta syksylle.

Ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö
Pertti Huotari / Yle

Lapualainen yrittäjä Antti Kosonen tekee pitkää päivää. Työpäivät venyvät pisimmillään 15-tuntisiksi – eikä loppua näy. Kososen yritys asentaa lämpöpumppuja ja tällä hetkellä niiden kysyntä on niin kova, että seuraavat vapaat asennusajat ovat elokuun viimeisellä viikolla.

Sähköasennukset Kosonen Oy asensi viime vuonna noin 100 lämpöpumppua. Tänä vuonna tähän mennessä niitä on asennettu jo 120 ja Antti Kosonen arvelee, että loppuvuoden aikana asennettavaksi tulee vielä toinen mokoma.

– Viime kesänä asennettiin yhtä lämpöpumppua päivässä, nyt kaksi tai kolme.

Tilanne on sama seinäjokelaisessa Sähköasennus Kohtamäessä. Ilmalämpöpumppuja on myyty tuplamäärä aiempiin kesiin verrattuna ja jokainen asentaja asentaa vähintään kolme pumppua päivässä.

Tuskaisia ja kiireisiä asiakkaita

Helle aiheuttaa Kososen mukaan sen, että asiakkailla on kova kiire saada ilmalämpöpumppunsa asennettua. Kuumuuden aiheuttama tuskaisuus on kurjaa, mutta yrittäjä pitää kiinni tehdyistä sopimuksista.

– Osa [asiakkaista] vetoaa terveyteensä, pieniin lapsiin tai siihen, ettei pysty nukkumaan. Kuitenkin, kun sovitaan asennukset kalenteriin, ei niitä pysty oikein perumaan. Järjestyksessä mennään ja kotonakin pitäisi välillä käydä, Kosonen sanoo.

Antti Kososen kokemuksen mukaan asiakkaat soittavat useampia asentajia läpi toimitusaikatauluja kysellen ja valitsevat itselleen sopivimman. Jos asennus menee asiakkaan mielestä liian pitkälle syksyyn – aikaan, jolloin helle on oletettavasti jo ohi – saattaa olla, ettei koko kauppaa synny.

– Niinkin on käynyt, Kosonen sanoo.

Toistaiseksi Antti Kososella on riittänyt laitteita asennettavaksi. Aikatauluja venyttää tällä hetkellä eniten oma ehtiminen, mutta toimitusajoissakin on jo havaittavissa pidentymistä.

Osa malleista loppu, kaikki myydään samantien eteenpäin

Lämpöpumppujen kysyntä vilkastuu aina kesäkuumalla. Tänä kesänä pitkään jatkunut helle on aiheuttanut kuitenkin sen, että kysyntä on tavanomaista kovempaa. Kova kysyntä aiheuttaa paineita sekä pumppujen toimittajille että asentajille.

FG Finland on lämpöpumppujen maahantuoja. Myyntipäällikkö Jani Ylösen mukaan tällä hetkellä kaikki ilmalämpöpumput, joita Suomeen saadaan tuotua, myydään samantien eteenpäin jälleenmyyjille. Toistaiseksi tilaukset on kuitenkin pystytty toimittamaan.

– Ehkä joskus tulee eteen se, että Euroopasta alkaa pumput loppua, Ylönen pohtii.

Sama tilanne on ScanOfficella. Toimitusjohtaja Mikko Anttilan mukaan yhtiön ilmalämpöpumppujen kysyntä on vähintään nelinkertaistunut viime kesästä.

– Osa suosituimmista malleista on loppu. Tuotteita tulee koko ajan, mutta ne myydään eteenpäin samantien, Anttila arvelee. Myös toimitusajat ovat pidentyneet jonkin verran.

Vaikka ilmalämpöpumppuja on onnistuttu Anttilan mukaan haalimaan Euroopasta Suomen markkinoille jonkin verran, aiheuttaa helle sielläkin pumpuille omaa kysyntää eikä tuotteita Suomeen välttämättä enää riitä.

Anttila arvelee, että tämän hetken ennätyskysynnällä tulee olemaan vaikutuksia ScanOfficen lämpöpumppujen toimituksiin koko loppuvuoden ajan.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö.
Yle

"Jos ei lopu pumput, loppuu asennuskapasiteetti"

Suomen lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen tietää, että maahantuojat alkavat tiettyjen mallien osalta myydä jo ei-oota.

– Varastoissa voi olla tyhjääkin ja toimituksia joutuu odottamaan pidempään. Voi olla, että tälle helteelle ei enää kaikilta maahantuojilta saa kaikkia malleja, Hirvonen sanoo.

Hirvosen mukaan Suomessa asennetaan keskimäärin noin 50 000 ilmalämpöpumppua vuodessa. Pumpun asennuksen tekee aina pätevä asentaja. Asentajia on Suomessa Hirvosen arvion mukaan pari tuhatta.

– Hellekesä villiinnyttää markkinat. On jokakesäinen ilmiö, että kun helteet tulevat, jos ei lopu pumput, loppuu asennuskapasiteetti.

Tänä vuonna helteinen toukokuu herätti suomalaiset miettimään kesäajan viilennystarpeita ja lämpöpumppujen asennuksia aloiteltiin jo silloin.

– Kukaan ei arvannut helteiden jatkuvan heinäkuussa näin pitkään, Hirvonen sanoo.

Korjattu 27.7. kello 13.45 Sulpun toiminnanjohtajan nimi.