1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maastopalot

Ruotsi pyytämässä apua maastopalojen taltuttamiseen Naton rauhankumppanuusmailta

Suomi kertoi aiemmin tänään tarjoavansa apuun pelastusjoukkuetta.

Ruotsissa metsäpaloihin kokeiltiin pommituksia
Ruotsissa metsäpaloihin kokeiltiin pommituksia

Ruotsi kriisiviranomaiset saavat valtuudet pyytää lisäapua maastopalojen taltuttamiseen Naton rauhankumppanuusmailta. Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kertoi torstaina asiasta tiedotustilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun).

Löfvenin mukaan apua voi pyytää Naton rauhankumppaneilta (siirryt toiseen palveluun), kun EU:n sisällä on useita sammutusta vaatia tulipaloja. Esimerkiksi rauhankumppaneihin kuuluvat Turkki ja Ukrainan ovat jo tarjonneet apuaan Ruotsille.

Suomi on päättänyt tarjota metsäpalojen sammutusapua Ruotsiin. Ensimmäiset joukot olisivat valmiina lähtöön Torniosta vuorokauden sisällä, jos Ruotsi apua pyytää.

TT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ruotsin hallitus piti torstaina kokouksen, jossa se päätti asiasta. Hallitus myös myönsi 300 miljoonaa kruunua (lähes 29 miljoonaa euroa) paloista kärsiville kunnille sekä 25 miljoonaa kruunua (2 miljonaa euroa) pelastusjärjestöille.

– Paloista kärsiviä ei jätetä yksin, sanoi Löfven.

Palot ovat Ruotsin historian suurimmat. Suurimmat palot ovat Gävleborgin, Jämtlannin ja Taalainmaan lääneissä.

Ruotsiin on jo saapunut runsaasti kalustoa ja miehistöä naapurimaiden Tanskan ja Norjan lisäksi Puolasta, Liettuasta, Saksasta ja jopa Ranskasta ja Italiasta. EU-komission (siirryt toiseen palveluun) mukaan sammutustyöt ovat suurin avustusoperaatio EU:ssa koskaan.

Lue lisää:

Suomi tarjoaa sittenkin metsäpalojen sammutusapua Ruotsiin

Ruotsin puolustusvoimat pommitti maastopaloa – Räjähdysten paineaallon toivotaan tukahduttavan liekkejä

Ruotsissa hallitus on kutsunut koolle hätäkokouksen metsäpalojen takia