60 vuotta sitten talkoovoimin rakennettu kylätalo remonttiin: "Olemako met niin heikko sukupolvi, että met annethan talon mennä hukhan"

Keminmaan Kosken Voiman taloa on remontoitu talkoilla. Kyläläiset ovat osoittaneet talkoohenkeä jälleen, koska talo on alun perin rakennettu talkoovoimin 60 vuotta sitten.

Tuula Eilittä (vas.) ja Paula Nikurautio ovat entisöineet talon vanhoja ikkunoita. Kuva: Minna Aula / Yle

Pienikin kylä pystyy vaativiin kunnostustöihin talkootyöllä ja EU-rahalla. Keminmaan Itä- ja Länsikosken kyläläiset remontoivat parhaillaan Kosken Voiman kylätaloa, joka on rakennettu 1950-luvulla.

Lähes 100 000 euron arvoinen remontti olisi jäänyt haaveksi ilman Leader-tukea. Talkootyö käy EU-rahoituksen omarahoitusosuudesta. Kyläläiset haluavat pitää talkooperinteestä kiinni, koska talo on aikanaan rakennettu talkoilla.

Kosken Voiman talo on Keminmaan pohjoispäässä. Se on rakennettu talkoilla 60 vuotta sitten, kun lähellä oleva Taivalkoski oli vielä voimissaan ja sen jyly kuului kauas. Voimalaitos on vienyt koskesta voiman ja äänen. Kylät ovat hiljentyneet myös poismuuton vuoksi.

Voimalaitoksen patosillasta on kuitenkin se hyöty, että se yhdistää Länsi- ja Itäkosken kylät ja näin talkooväkeä on saatu tarvittava määrä.

– Tämä on talkoilla rakennettu Keskimaunun antamalle maalle. Rakennnuslupa on haettu vuonna 1954 ja neljän vuoden päästä talo on avattu. Siitä asti se on ollut toiminnassa. Ajattelimme, että olemako met niin heikko sukupolvi, että met annethan talon mennä hukhan. sanoo Itä- ja Länsikosken kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tuula Eilittä.

Kuva: Minna Aula / Yle

Talkootunteja reilut 2000: Kustannusarvio lähes 100 000 euroa

Vaativimmat työt, kuten kattopellin laittaminen, on teetetty firmoilla, mutta suurehkon rakennuksen kunnostamisessa riittää työtä talkoolaisillekin. Talkooporukka on maalannut talon ulkoa ja vanhat ikkunat on kunnostettu.

Talkootunteja pitää kertyä 2333 tuntia. Oman osuuden hoitaminen talkootyöllä mahdollistaa pikkukylillekin EU-rahojen hyödyntämisen. Kosken Voiman kustannusarvio on lähes 100 000 euroa.

– 35 prosenttia kustannusarviosta on täytettävä talkootyöllä, ko meillä ei rahhaa ole, Eilittä sanoo.

Remontin valmistuttua kahvakuula-, sähly- ja lentopalloharrastuksia päästään jälleen jatkamaan entiseen malliin. Puheenjohtaja jakaa kiitosta talkoolaisille, mutta joillekin tulee talkoissa väkisinkin enemmän vastuuta. EU-rahoitus vaatii paneutumista ja työtä, jota ilman ei tapahdu mitään.