Sää hillitsee matkailua rannikolla – vesireiteillä on vähän kotimaan turisteja ja illallisristeilyjä ei varata juuri lainkaan Helsingissä

Sateisena ja pilvisenä kesänä ruokailuristeilyt ja illallisristeilyt ovat suositumpia. Tällä hetkellä myynti ravintoloissa on vähäistä – jos ei ole terassia.

kotimaanmatkailu
Mies risteilyllä
Tommi Parkkinen / Yle

Rannikolla helleaalto on lähes pysäyttänyt joidenkin risteilyjen myynnin heinäkuussa. Helsingissä varauksia on vähemmän kuin viime kesänä, jolloin satoi jopa lunta ja rakeita.

Helsingin edustalla risteilevältä IHA-Lines:ta kerrotaan, etteivät asiakkaat varaa aikoja illallis- ja lounasristeilyille 30-asteen helteellä.

Saaristo houkuttelee laivuri Niina Ihalaisen mukaan nyt vain satunnaisia turisteja, eikä juuri lainkaan varauksia perheille tai yksityismatkoille.

– Näin helteellä saattaa tulla näitä ex-tempore –lähtijöitä jotka lähtevät kaupungin kuumuutta pakoon saaristoon ja katsomaan Helsingin merellisyyttä ja ottavat jonkin raikkaan juoman lapsille, vaikka jäätelön, Ihalainen kertoo.

Missä ihmiset ovat?

Mahdollisina syinä matkailijakadolle heinäkuussa Ihalainen arvailee sitä, että kaupungit ovat tyhjentyneet heinäkuussa erityisesti eteläisemmässä Suomessa, tai ihmiset ovat pysyneet helteellä kotona.

Hellesää ei ole tuonut matkailijoita edes Unescon maailmanperintölistalla olevalle Merenkurkun saaristoreitille. Vaasalainen saaristoveneyrittäjä Fredric Sandvik ajaa merenkurkussa yksityismatkoja noin kymmenelle hengelle. Sään takia moni omatoimimatkailija tekee Kvarkenturer-yritykselle varaukset päivän varoitusajalla.

– Varauksia on tehty tänä vuonna saman verran viime vuoteen verrattuna, ei paljoa enempää, Sandvik toteaa.

Helteillä virkeämpää sisävesillä, kuten Tampereella ja Kuopiossa

Toiset kaupungit hyötyvät mökkiläisistä, sillä lomakaudella sisävesille on riittänyt väkeä.

Muun muassa Näsijärvellä risteilyjä järjestävän Hopealinjojen toimitusjohtaja Mari Vuorisen mukaan helle on hyödyttänyt kesäsesonkia Tampereella.

– Ei tämä sää ole meille missään nimessä mitään haittaa tehnyt, toteaa Vuorinen.

Ihmisiä ovat vetäneet vesille viime vuosina Vuorisen mukaan tapahtumat ja illanvietot esimerkiksi Viikin saarella Tampereella.

– Yritysryhmämyyntiä ja yksityisiä juhlia myydään ennakkoon, mutta toki valtaosa kuluttajista katsoo säätä ja liikkuu sen mukaan, kertoo Vuorinen.

Muillakin vesistöillä turismi piristyi lomakaudella. Esimerkiksi kuopiolaisella laivayhtiöllä on nyt asiakkaita. Kallavedeltä risteilevän Koski-laiva Oy:n toimitusjohtaja Seppo Pirisen mukaan helteet toivat lomakaudelle mukavasti asiakkaita.

– Silloin kun alkoivat helteet Suomessa, niin silloin matkailu virkistyi hirvittävän paljon. On ollut mukava ajella, kun ei ole yksin tarvinnut olla rannalla, Pirinen kertoo.

Saimaa Margareta risteilyllä Lappeenrannan edustalla.
Saimaa Margareta risteilyllä Lappeenrannan edustalla.Kari Kosonen/Yle

Kotimaanmatkailun piristystä odotetaan vielä

Kaupungeissa helteinen sää on karkottanut asiakkaita tietyillä aloilla. Vähäisistä asiakasmääristä ovat kertoneet esimerkiksi ravintolayrittäjät, joilla on ruokaravintola ilman terassia.

Suomen matkailutilastojen mukaan toukokuussa kotimaanmatkailun turistimäärä kasvoi kaksi prosenttia edellisvuodesta. Kasvu kuitenkin jäi heinäkuussa vähäisemmäksi, arvioi toimitusjohtaja Timo Lappi MaRa:sta. Hän kyseli heinäkuussa tietoja eri toimialoista ja huomasi käänteen myös hotellien ja kylpylöiden varauksista.

– Tämä vuosi on ollut hieman parempi, mutta kokonaisuutena viimeiset viisi vuotta ongelmana on ollut se, että suomalaiset ovat matkailleet hyvin usein ulkomaille ja vähemmän kotimaassa, Lappi pohtii.

Toimitusjohtaja Lapin mukaan kotimaanmatkailua on rasittanut Suomen kesien huonot säät ja kotimaan korkea hintataso Keski-Eurooppaan verrattuna.