1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lohkoketjuteknologia

Lohkoketjuun avattiin "salamurhamarkkinat" Trumpille, Putinille ja muille tunnetuille henkilöille – Professori: "Tällaisesta pitää pysyä erossa"

Käyttäjät voivat lyödä vetoa mistä tahansa vedonlyöntialusta Augurin välityksellä. Alustalle on avattu vetoja useiden julkisuuden henkilöiden kuolemiin liittyen.

Lohkoketjuteknologia
Trump astumassa lentokoneeseen.
Presidentti Donald Trump kiipesi Air Force One -koneeseen lentotukikohdassa Marylandissa 24. heinäkuuta.Brendan Smialowski / AFP

Lohkoketjuteknologian on ennustettu mullistavan monia eri elämänaloja. Nyt erääseen lohkoketjuun on luotu niin sanotut "salamurhamarkkinat".

Heinäkuun alkupuolella avattu Augur on maailman ensimmäinen lohkoketjuun perustuva alusta ennustemarkkinoille. Protokollan on kehittänyt voittoa tavoittelematon Forecast Foundation.

Ennustemarkkinoiden idea on, että suuret väkijoukot tuottavat tarkemman ennustuksen jostain asiasta kuin yksittäiset analyytikot.

Käytännössä Ethereum-lohkoketjun päälle rakennettu Augur on vertaisverkossa toimiva vedonlyöntialusta, jossa käyttäjät voivat luoda vetoja ja asettaa panoksia reaalimaailman tapahtumiin liittyvistä ennustuksista. Vedot toteutetaan Ethereumin kryptorahakkeella etherillä.

Augurissa voi veikata esimerkiksi sitä, ylittääkö kullan hinta 1 350 dollaria unssilta tämän vuoden lopussa ja saako Donald Trump Nobelin rauhanpalkinnon ensimmäisen presidenttikautensa aikana.

Teoriassa alustalle luodut vedot eivät ole minkään tahon hallinnassa.

3d-kuvituskuva virtuaalivaluutta ethereumista.
Augurin alustalla vedot toteutetaan kryptorahake etherillä.AOP

Vetoja julkisuuden henkilöiden kuolemista

Augurin käyttäjät ovat jo luoneet alustalle erittäin kyseenalaisia vetoja joidenkin julkisuuden henkilöiden kuolemista ja murhista. Tällaista vedonlyöntiä kutsutaan nimellä ”assassination market” eli salamurhamarkkina.

Vedonlyönnin kohteena ovat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Venäjän presidentti Vladimir Putin, senaattori John McCain, Amazon-verkkokaupan perustaja Jeff Bezos, näyttelijä Betty White ja suursijoittaja Warren Buffett.

Lisäksi alustalla voi lyödä vetoa esimerkiksi siitä, tapahtuuko Yhdysvalloissa joukkoampuminen tai suuri terrori-isku.

Donald Trump -salamurha-kuvakaappaus
Kuvakaappaus: Yle Uutisgrafiikka

Vedonlyönti jonkun henkilön kuolemasta voisi kannustaa jonkin tahon toteuttamaan salamurhan, koska murhaaja voisi tienata verityöllään.

Lohkoketjualaan seuraavan CoinDesk-sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Augurin tapauksessa salamurhamarkkina toimisi siten, että murhan tilaaja loisi vedon jonkun henkilön kuolemasta.

Sen jälkeen tilaaja tai tilaajat asettaisivat suuret panokset sen puolesta, ettei kyseinen henkilö kuole. Tämä summa toimisi palkkiona tappajalle.

Murhaaja puolestaan asettaisi suuren panoksen uhrin kuoleman puolesta, toteuttaisi salamurhan ja lunastaisi voittopotin itselleen. Kyseessä olisi siis eräänlainen salamurhan joukkorahoitus.

Rahavirtoja olisi vaikea jäljittää, koska arvonsiirrot tapahtuvat kryptorahakkeilla. Vastuun todistaminen rahoittajien osalta olisi hankalaa.

Toistaiseksi moni Augurin käyttäjä ei ole kuitenkaan ryhtynyt veikkaamaan julkisuuden henkilöiden kuolemilla.

Suojelupoliisin viestintäasiantuntija Anni Lehtonen kertoo, että Supo on tietoinen toiminnasta, vaikka tämäntyyppiset asiat eivät kuulu varsinaisesti Suojelupoliisin toimenkuvaan.

Jos tietoon tulisi esimerkiksi vedonlyönti Suomessa tapahtuvan terrori-iskun päivämäärästä, niin Supo arvioisi turvallisuusuhan konkreettisuuden.

– Tarvittavat turvallisuustoimenpiteet mitoitetaan uhka-arvioidemme perusteella, Lehtonen sanoo.

tuleeko uusi 9/11 -kuvakaappaus
Kuvakaappaus: Yle Uutisgrafiikka

Professori kehottaa jättämään vedonlyönnit väliin

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi, että vedonlyönti jonkun ihmisen kuolemasta tai tällaisen vedon avaaminen voisi täyttää rikoksen tunnusmerkit joissain tapauksissa.

Tolvasen mukaan on kuitenkin vaikea löytää rikosnimikettä liittyen vedonlyöntiin ihmisen kuolemasta tai terroriteon todennäköisyydestä, koska vedonlyönnissä ei suoranaisesti kehoteta mihinkään rikokseen.

– Lähinnä toisen ihmisen kuolemalla spekulointi voisi olla kunnianloukkaus, jos katsottaisiin, että se on omiaan saattamaan ihmisen halveksunnan alaiseksi, Tolvanen sanoo.

Hän katsoo, että henkilön kuolemaa koskevan vedon avaaminen voisi olla mahdollista katsoa kehottamiseksi rikoksen tekemiseen tai avunannoksi rikokseen.

Silloin vastaan tulisi tahallisuuskysymysten arviointi. Eli onko vedon vireille pannut henkilö pitänyt varsin todennäköisenä, että joku alkaa toteuttaa ennustetta.

– Tällaisesta pitää pysyä erossa. Ei ihmisen tappamisesta ole syytä todellakaan vedonlyöntiä järjestää eikä sellaiseen osallistua. Sellaisen neuvon antaisin, että näistä kun pysyy erossa, niin ei ole mitään riskiä olemassa, Tolvanen sanoo.

Hän painottaa puhuvansa Suomen lainsäädännön näkökulmasta. Joissain maissa lainsäädäntö voi olla ankarampaa tältä osin.

Kehittäjät kiistävät vastuunsa

Augurin kehittänyt Forecast Foundation ei omien sanojensa mukaan omista tai johda Auguria eikä saa maksuja alustan käytöstä.

Kehittäjillä ei myöskään ole hallussaan Augurin käyttäjien henkilötietoja. Forecast Foundation sanoo ainoastaan tukevansa ja kehittävänsä Augur-protokollaa.

Augurin verkkosivujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan käyttäjien täytyy itse huolehtia, että heidän toimensa noudattavat lakeja. Sivuilla painotetaan, että käyttäjät toimivat alustalla omalla vastuullaan.

Auguriin on rakennettu valvontamekanismi, jossa reporttereiksi kutsutut yksilöt vahvistavat vetojen tulokset. He voivat myös merkitä vetoja pätemättömiksi, jolloin niistä ei makseta voittoja.

Siitä ei ole kuitenkaan takeita, estäisivätkö reportterit henkilöiden kuolemia koskevista vedoista saatujen voittojen tilittämisen vedonlyöjille.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mukaan ei ole varmaa, voisiko Forecast Foundation paeta oikeudellista vastuuta, jos joku intoutuisi tekemään jotain rikollista alustalle luotujen vetojen perusteella.

– Nämä ovat uusia asioita, eikä näihin ole vielä otettu kantaa missään oikeuslaitoksessa.

Auguriin avatut vedot löytyvät Predictions.Global-sivustolta (siirryt toiseen palveluun). Tämän jutun kirjoitushetkellä vetoihin oli kiinnitetty panokseksi yhteensä noin 1,5 miljoonaa dollaria. Yhteensä vetoja oli noin 700 kappaletta. Salamurhamarkkinoiksi luokiteltavat vedot on sensuroitu sivustolta.

Lue myös:

Lohkoketjut demokratisoivat internetin ja mullistavat maailman – mutta huomaammeko mitään?

Yle Kryptolaaksossa: Esineiden internetissä jääkaappisikin tuottaa arvokasta tietoa – Tulevaisuudessa voit myydä laitteidesi tuottaman datan

Lue seuraavaksi