Vapaa kansanliike on nyt viisi vuotta vaikuttanut vimpeliläisten asioihin – jatkosta päätetään myöhemmin: "Puoluevastaisuutta on myös kuntatasolla"

Haloo Vimpeli on vakiinnuttanut paikkansa Vimpelin kunnanvaltuustossa. Liikkeen jatko riippuu valtuuston puheenjohtaja Seppo Tuomisalon mukaan ennen kaikkea käytännön syistä.

Vimpeli
Vimpelin kunnanvaltuusto
Pasi Takkunen/Yle

Kun kansanliike Haloo Vimpeli lähti mukaan toisiin kuntavaaleihinsa reilu vuosi sitten, ehdokkaat huomasivat erottuvansa monen äänestäjän silmissä edukseen. Äänestäjät pitivät hyvänä, että ehdolla oli myös perinteisten puolueiden ulkopuolinen ryhmä.

Tämä näkyi vaalituloksessa. Haloo Vimpeli sai peräti kolmanneksen Vimpelin valtuustopaikoista 28,9 prosentilla äänistä. Valtuuston suurin puolue keskusta keräsi vain hieman alle 200 ääntä enemmän.

– Tietynlaista puoluevastaisuutta on olemassa myös kuntatasolla, sanoo kansanliikkeen valtuutettu Seppo Tuomisalo, joka on myös Vimpelin kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

– Tällaiselle ryhmälle, joka sitoutuu vain sovittuihin asioihin ja muuten sallii valtuutetuilleen mielipiteenvapauden, oli tilausta.

Edellisiin vaaleihin verrattuna Haloo Vimpelin kannatus nousi yli kuudella prosentilla. Nyt liike on ollut mukana päättämässä vimpeliläisten asioista jo yli viisi vuotta.

Jatko riippuu siitä, löytääkö ryhmä yhteisiä tavoitteita

Seppo Tuomisalo ei osaa vielä sanoa, lähteekö Haloo Vimpeli mukaan myös seuraaviin kuntavaaleihin. Jatko riippuu hänen mukaansa käytännön asioista.

Jos ryhmä löytää yhteisiä tavoitteita myös tulevalle vaalikaudelle, toiminta jatkuu. Jos niitä ei löydy, toiminta saattaa päättyä.

– Syyt liikkeen olemassaololle eivät varmaankaan ole poistumassa. Puolueessa olemista ja puolueen alle asettumista vieroksutaan täällä edelleen, Tuomisalo sanoo.

Alunperin Haloo Vimpeli koottiin ensisijaisesti yhden tavoitteen ympärille. Vimpelin taantuva kehitys haluttiin pysäyttää.

Tietyillä mittareilla mitattuna tässä myös onnistuttiin, sillä Vimpeli selätti kriisikuntastatuksensa viime vaalikauden lopulla. Tuomisalo pyörittelee, että kunnassa on kuitenkin vielä tehtävää.

– Asuinympäristöön on panostettava, jotta heikkenevä väestökehitys pysähtyy. Se on tärkein keino, jolla voimme tukea yrityksiämme.

Hongisto: "En osaa sanoa heistä mitään negatiivista"

Muissa Vimpelin valtuustoryhmissä uuden kansanliikkeen mukaantulo kerää hieman yllättäenkin lähinnä kiitosta. Haloo Vimpeliä ei nähdä populistisena vihollisena, vaan hyvänä yhteistyön tekijänä.

– He ovat vähän herätelleet meitä kaikkia, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja-Leena Laakso (kesk.).

Laakson mukaan pienessä kunnassa politikointia ei tosin muutenkaan juuri harrasteta. Erityisesti viime vaalikauden kuntajakoselvitys sai vimpeliläisvaltuutetut yhdistämään voimansa puoluerajoista piittaamatta.

Kauniita sanoja kilpailijoistaan lausuu myös kunnan ainoa kansanedustaja Reijo Hongisto (sin.).

– En osaa sanoa heistä mitään negatiivista. Heillä on ollut hyviä ajatuksia.

Mukana jopa puolueiden jäseniä

Haloo Vimpeliin kuuluu Seppo Tuomisalon mukaan sekä oikeistolaisesti että vasemmistolaisesti ajattelevia. Esimerkiksi valtuuston puheenjohtajaksi ryhmästä noussut Tuomisalo on kokoomuslainen.

Ryhmä salliikin jopa toisen puolueen jäsenyyden. Välillä erilaiset arvomaailmat ovat herättäneet kipakkaa keskustelua.

– On helppo sanoa, että asioista voidaan olla eri mieltä, mutta aina välillä ottaa tiukille hyväksyä täysin vastakkaisia mielipiteitä.

Tuomisalo arvelee, että ryhmälle voi olla tarvetta Vimpelissä jatkossakin. Itsestään selvää jatkaminen ei kuitenkaan ole.

– Viime vaalien alla ainakin minä kovasti mietin, mikä meidän tehtävämme voisi jatkossa olla.