Japania lähestyy seuraavaksi trooppinen hirmumyrsky – Jongdari-taifuuni tuo mukanaan rankkasateita Tokioon ja Osakaan

Japanin helteissä on menehtynyt kymmeniä ja tuhansia ihmisiä on joutunut sairaalahoitoon.

hirmumyrskyt
Jongdari
Jongdari

Japanin Tokion eteläpuolella on kehittymässä taifuuni, jonka arvellaan rantautuvan Tokion ja Osakan väliin lauantaina, kertoo Ylen meteorologi Anne Borgström.

Borgströmin mukaan Jongdariksi nimetty taifuuni on kolmannen kategorian taifuuni asteikolla yhdestä viiteen. Kun Jongdari saavuttaa rannikon muutamassa päivässä voi sataa jopa 300 millimetriä vettä. Myrskytuulet voivat puhaltaa yli 50 metriä sekunnissa.

– Taifuunien tuulet eivät aiheuta ongelmia, vaan sateet ja niiden aiheuttamat mahdolliset maanvyörymät, kertoo Borgström.

Meteorologin mukaan pari viikkoa sitten Osakan alueella ja Länsi-Japanissa oli paljon tulvia, joissa arvioiden mukaan kuoli 200 ihmistä. Nyt pari viikkoa Japania on koetellut helleaalto, joka loppuu Jongdari-taifuunin tuloon.

Torstain tietojen mukaan taifuuni tuntuu lauantaiaamusta itärannikolla, Tokion eteläpuolella. Taifuunin ennustetaan liikkuvan Osakaa kohti rantautumisen jälkeen.

BBC kertoi (siirryt toiseen palveluun) tiistaina, että Japanissa ainakin 65 ihmistä on kuollut viime viikon helteen aikana ja yli 22 000 ihmistä on joutunut sairaalaan lämmön aiheuttamien ongelmien takia. Viranomaiset julistivat kuumuuden luonnonkatastrofiksi.

Maanantaina mitattiin Japanin lämpöennätys, 41,1 astetta Kumagayan kaupungissa Saitaman prefektuurissa, Tokion luoteispuolella.

Lue myös:

Japanin helteissä menehtynyt 80 ihmistä – maan meteorologian laitos luokittelee kuumuuden luonnonkatastrofiksi

Japanissa kaikkien aikojen lämpöennätys – helleaalto vienyt tuhansia sairaalaan

Helleaalto korventaa pohjoista Eurooppaa, kuivuus riivaa viljelijöitä – myös Japanissa kuumuus tappanut kymmeniä