Ammattikouluun voi hakea ympäri vuoden, kunhan näkee vähän vaivaa – "Onhan se huikeaa, että saa hakea koko ajan"

Ammatillisten oppilaitosten jatkuva haku on monille vielä tuntematon. Vapaiden paikkojen bongailu vaatii oma-aloitteisuutta.

ammatillinen koulutus
Laith Azhar.
Laith Azhar on muuttamassa Tampereelta Helsinkiin. Hän kävi hakemassa autoalan opiskelupaikkaa Stadin ammattiopistosta, sillä haluaisi jatkaa opiskelua Helsingissä.Jaani Lampinen / Yle

Vaikka opiskelupaikka olisi kevään yhteishaussa jäänyt saamatta, vielä ehtii. Ammattikoulujen vapaita paikkoja voi nyt hakea ympäri vuoden.

– Voi hakea siinä vaiheessa, kun on tarve saada koulutusta. Opinnot voi myös aloittaa joustavasti, asiantuntija Satu Hornborg Opetushallituksesta sanoo.

Jatkuva haku (siirryt toiseen palveluun) on osa ammatillisten oppilaitosten uudistusta (siirryt toiseen palveluun), joka tuli voimaan viime vuodenvaihteessa. Ympäri vuoden opiskelupaikkaa voivat hakea esimerkiksi ne, jotka eivät ole saaneet paikkaa yhteishaussa tai joilla on jo aiempi tutkinto tai työssä hankittua osaamista.

Monille ympärivuotisen haun mahdollisuus on vielä vieras.

Nurmijärveläinen 20-vuotias Roosa Skogström etsi netistä tietoa media-alan opiskelusta ja hämmästyi huomatessaan, että koulutukseen voi vielä tänä syksynä päästä. Skogström teki pikaisen päätöksen ja kävi saman tien keskustelemassa paikan hakemisesta helsinkiläisessä Stadin ammattiopistossa, joka ilmoitti nettisivuillaan vapaista koulutuspaikoista.

– Kyllä mä yllätyin. Onhan se ihan huikeaa, että saa hakea koko ajan, Roosa Skogström sanoo.

Ros Skogström hakee opiskelupaikkaa
Roosa Skogström sai Stadin ammattiopistossa ohjausta siihen, kuinka voi hakea media-alan opintoihin.Jaani Lampinen / Yle

Opiskelupaikkojen etsiminen vaatii oma-aloitteisuutta

Tarjolle tulevien tutkintokoulutusten tai kurssien bongailu vaatii hakijalta oma-aloitteisuutta. Osa löytyy Opetushallituksen ylläpitämästä Opintopolku.fi (siirryt toiseen palveluun) -palvelusta. Opintopolkuun on tavoitteena saada koottua kaikki jatkuvan haun koulutukset, mutta tällä hetkellä kaikki oppilaitokset eivät vielä ilmoita sen kautta paikoistaan.

– Kannattaa hakea tietoa Opintopolku.fi-sivuilta, oppilaitosten omilta nettisivuilta ja olla rohkeasti yhteydessä suoraan oppilaitoksiin. Se vaatii aika paljon aktiivisuutta hakijalta itseltään, asiantuntija Satu Hornborg Opetushallituksesta sanoo.

Toistaiseksi ei ole kootusti tietoa siitä, kuinka paljon paikkoja jatkuvan haun kautta on tarjolla.

"Ei tarvitse enää odotella kevääseen tai syksyyn"

Ammattikoulut päättävät itse, mihin koulutukseen jatkuvassa haussa on mahdollista hakea ja miten se käytännössä tapahtuu. Käytäntö on kirjavaa myös siinä, millä perusteilla oppilaitokset valitsevat opiskelijoita kesken vuoden.

Esimerkiksi helsinkiläinen 17 000 opiskelijan Stadin ammattiopisto järjestää hakupäiviä, jolloin voi saada ohjausta ja hakea opiskelupaikkaa. Tällä viikolla niitä pidettiin kahtena päivänä, ja samantyyppisiä on luvassa lisää loppukesän ja syksyn mittaan.

– Koko ajan, kun meillä vapautuu paikkoja, ne täytetään välittömästi. Ei tarvitse enää odotella sinne kevääseen tai syksyyn, Stadin ammattiopiston rehtori Maria Sarkkinen sanoo.

Sarkkisen mukaan paikkoja vapautuu kesken vuoden esimerkiksi siksi, että ammatillisen koulutuksen uudistuksen myötä opiskelu sujuu aiempaa enemmän omaan tahtiin. Siksi moni myös valmistuu kesken vuoden ja paikkoja avautuu.

Stadin ammattiopistolla hakemuksen kävi tekemässä myös 17-vuotias autoalasta kiinnostunut Laith Azhar. Hänelle mahdollisuus hakea opiskelupaikkaa keskellä kesää oli iloinen yllätys, sillä kevään yhteishaussa saatu opiskelupaikka on muuton vuoksi väärällä paikkakunnalla. Kaverit vinkkasivat, että vielä voi hakea.

– Mulla on Tampereella jo valmiiksi opiskelupaikka, mutta mä oon muuttamassa tänne ja haluaisin jatkaa opiskeluja täällä, Laith Azhar sanoo.

Myös ammattikorkeakouluissa vielä tilaa

Jos opiskelu ammattikorkeakoulussa kiinnostaa, vielä ei ole liian myöhäistä senkään suhteen. Täyttämättä jääneiden paikkojen lisähaut ovat parhaillaan käynnissä. Hakuajat vaihtelevat eri oppilaitosten kesken.

– Eniten paikkoja on tekniikassa, Opetushallituksen asiantuntija Satu Hornborg sanoo.

Ammattikorkeakouluissa eri puolilla Suomea olisi tänä syksynä paikka auki vielä noin tuhannelle opiskelijalle.

Lue myös:

Amiskone – Katso mitkä ovat ammattikoulujen himotuimmat alat, ja minne valittiin vain kymmenen opiskelijaa

Näin ammatillinen koulutus muuttui – pelkoa ohjauksen riittävyydestä: "Yksilöllinen opetus vaatii työtä"