Krikettisankari Imran Khanin puolue julistautui voittajaksi Pakistanin vaaleissa

Pakistanissa odotetaan vielä virallisia tuloksia ja äänten lasku on kesken, mutta PTI-puolueen johtaja Imran Khan on julistanut voittaneensa keskiviikon yleis- ja aluevaalit.

Imran Khan lehdistötilaisuudessa 25. heinäkuuta. Kuva: T. Mughal / EPA

Pakistanissa entinen kriketin maailmanmestari Imran Khan on julistautunut eilisten parlamenttivaalien voittajaksi. 65-vuotias PTI-puolueen johtaja ja perustaja piti voitonpuheen kodissaan pääkaupungin Islamabadin lähistöllä.

– Jumala antoi minulle mahdollisuuden nousta valtaan toteuttaakseni 22 vuotta sitten aloittamaani ideologiaa.

Kilpailijat syyttävät vaalivilpistä

Vaalikamppailua ja äänestyspäivää ovat sävyttäneet syytökset laajamittaisesta vaalivilpistä.

PTI-puolueen tärkeimmät haastajat, entisen pääministerin, vankilassa korruptiosyytteistä istuvan Nawaz Sharifin Muslimiliiga ja PPP-puolueen johto ovat syyttäneet PTI-puoluetta äänestäjien uhkailusta. Sharifin veli Shehbaz nimitti vaalitulosta sietämättömäksi.

Pakistanin vaikutusvaltainen armeija ilmoitti pysyvänsä vaaleista sivussa. Sotilaita on kuitenkin äänestyspaikoilla oman ilmoituksensa mukaan turvaamassa äänestystä.

Khan aikoo parantaa suhteita arkkiviholliseensa Intiaan

Mikäli Imran Khanin vaalivoitto varmistuu, hän nousee mitä todennäköisimmin pääministeriksi. Pakistan kuuluu maailman yhdeksän ydinasevallan joukkoon, se on suuri muslimivaltio ja maailman kuudenneksi väkirikkain valtio. Se on kiistellyt vuosikymmeniä Intian kanssa Kashmirin alueesta.

Vaalivoittaja aikoo myös parantaa suhteita Yhdysvaltoihin. Nykyisin Pakistanin tärkein liittolainen on Kiina.