1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuolemanrangaistus

Japanissa teloitettiin viimeiset sariinikaasuiskuista kuolemaan tuomitut uskonlahkon jäsenet

Uskonlahkon johtaja Shoko Asahara ja kuusi muuta lahkon jäsentä teloitettiin jo aiemmin tässä kuussa.

kuolemanrangaistus
Shoko Asahara
Shoko Asahara.EPA

Japanissa on teloitettu torstaina viimeiset kuusi sariini-iskusta kuolemaan tuomittua Korkein totuus -uskonlahkon jäsentä. Asiasta kertoi Japanin oikeusministeri Yoko Kamikawa.

Seitsemän muuta lahkon jäsentä teloitettiin jo aiemmin tässä kuussa. Heidän joukossaan oli lahkon johtaja Shoko Asahara.

Asahara surmasi seuraajiensa kanssa 13 ihmistä sariinikaasuiskussa Tokion metroon 1995. Kyseessä oli Japanin pahin terrori-isku. Iskussa loukkaantui noin 6 000 ihmistä. YK on luokitellut hermomyrkky sariinin joukkotuhoaseeksi.

Lahkon jäsenet olivat syyllisiä myös useisiin muihin murhiin sekä aiempaan sariini-iskuun Matsumoton kaupungissa vuonna 1994, jolloin kuoli kahdeksan ja loukkaantui 600 ihmistä.

Asaharan perustama Korkein totuus -lahko yhdisteli buddhalaisuutta ja hindulaisuutta maailmanlopun visioihin. Lahkon johtaja pidätettiin pian Tokion sariini-iskun jälkeen. Lahko on sittemmin hajonnut.

Asaharalle langetettiin kuolemantuomio 2004. Kuolemantuomioita oli lykätty, kunnes kaikki viimeisetkin valitukset oli käsitelty eri oikeusasteissa.

Lue lisää:

Sariinilla surmannut tuomiopäivän lahkojohtaja hirtettiin Japanissa

Lähteet: AFP, STT

Lue seuraavaksi