Takaraja lasten ja vanhempien yhdistämiselle umpeutui Yhdysvalloissa: Sadat lapset yhä viranomaisten säilössä

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan kaikkia lapsia ei voida palauttaa vanhemmilleen, osittain koska perheyhteyksiä ei ole varmistettu.

Ulkomaat
Mielenosoittajat vaativat perheiden pikaista yhdistämistä torstaina Washington DC:ssä.
Mielenosoittajat vaativat perheiden pikaista yhdistämistä torstaina Washington DC:ssä.EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Noin 700 lasta on yhä viranomaisten säilössä ja erossa vanhemmistaan Yhdysvalloissa. Tuomari Dana Sabraw'n asettama määräaika vanhempien ja lasten yhdistämiselle umpeutui yöllä Suomen aikaa.

Yhdysvaltojen maahanmuuttoviranomaiset ovat erottaneet kaiken kaikkiaan yli 2500 lasta vanhemmistaan Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla. Suurin osa on siis saatu yhdistettyä vanhempiinsa.

Viranomaisten mukaan satoja lapsia ei voida palauttaa vanhemmilleen. Syynä on, että perheyhteyksiä ei ole vahvistettu, vanhemmilla on rikosrekisteri, tarttuva tauti tai heitä ei ole löydetty.

Hallituksen mukaan ainakin 430 lapsen vanhemmat tai vanhempi on karkotettu maasta.

Vanhempien ja lasten erottaminen toisistaan alkoi suuressa mittakaavassa huhtikuussa, kun Trumpin hallinto otti käyttöön niin sanotun "nollatoleranssin". Huhtikuun alussa Yhdysvaltain oikeusministeriö linjasi, että jokainen laitonta maahantuloa yrittävä saa syytteen. Kun vanhempi saa syytteen, hänet pidätetään ja mukana mahdollisesti olevat lapset otetaan huostaan.

Lue tästä viisi kysymystä ja vastausta perheiden erottamiskäytännöistä.

Lue myös:

Perheiden hajottaminen rajalla loppuu, mutta Yhdysvaltain siirtolaispolitiikassa riittää ratkaisemattomia kysymyksiä

Itkevä lapsi tienposkessa, kanaverkkoa ja telttaleiri – kuvat vanhemmistaan erotetuista lapsista näyttävät kylmän todellisuuden Yhdysvaltojen rajalla

Yli 2300 lasta on erotettu vanhemmistaan – Nyt republikaanitkin moittivat Trumpin perheet hajottavaa siirtolaispolitiikkaa

Lähteet: STT-YLE