1. yle.fi
  2. Uutiset

"Rantavesi ei ole pyllynpesupaikka" – uimarannoilla vatsatautiepäilyjä Kokkolassa

Jos epäilee sairastuneensa uimaveden vuoksi, kannattaa ilmoittaa asiasta terveysvaltontaan.

Uimavesi
Tyhjä uimaranta
Terveystarkastajat muistuttavat, ettei rantavedessä pidä pestä pikkulasten pyllyjä, sillä taudinaiheuttajat leviävät.Yle

Kokkolassa terveystarkastajat ovat saaneet ilmoituksia vatsatautiepäilyistä muutamilta yleisiltä uimarannoilta. Epäillyt rannat ovat suojaisia ja matalia, eikä vesi pääse helposti vaihtumaan niissä. Rannoilta on otettu lisänäytteitä asian selvittämiseksi.

Terveystarkastajat harkitsevat, asetetaanko joku ranta käyttökieltoon jo ennen näytteiden valmistumista maanantaina.

Terveystarkastajat muistuttavat hyvästä hygieniasta uimarannoilla. Lasten pyllynpesu rantavedessä ei ole suotavaa, sillä ulosteperäiset mikrobit ja mahdolliset taudinaiheuttajat leviävät uimavedestä muihin rannan käyttäjiin. Lämpimässä uimavedessä taudinaiheuttajat säilyvät ja lisääntyvät helposti.

Terveysvalvonta kehottaa oirehtivia hakeutumaan terveyskeskukseen ja kertoa epäilevänsä sairastuneensa uimavedestä. Epäilyistä kannattaa ilmoittaa terveysvalvonnalle sähköpostitse osoitteeseen yterveys@kokkola.fi (siirryt toiseen palveluun) tai puh. 044 7307 991. Kerro, milloin ja millä rannalla olet käynyt uimassa, kuinka monta sairastui ja millaisia oireita sait.

Yhteydenottojen perusteella terveysvalvonta ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin uimarannoilla sairastumisten estämiseksi.

Lue seuraavaksi