Kieltokyltitkään eivät pysäytä uimareita – melontalaiturilla vaaratilanteita lähes päivittäin Seinäjoella

Melontakeskuksen ranta on matala ja vedessä kiinnitysvaijereita. Sukeltaminen on hengenvaarallista, mutta jatkuu kielloista huolimatta.

hengenvaara
Melontakeskus, koski-häjyt
Tarmo Niemi / Yle

Seinäjoen Kyrkösjärvellä juhannuksena avatun melontakeskuksen käyttö ei ole sujunut aivan suunnitellulla tavalla. Melojien tarpeisiin suunniteltu suuri laituri on kiinnostanut myös auringonpalvojia ja uimareita – eikä vaaratilanteilta ole vältytty.

– Toistaiseksi on selvitty verinaarmuilla ilman isompia murtumia ja päävammoja, huokaisee melontakeskuksen omistajan Kyrönjoen Koskihäjyjen (siirryt toiseen palveluun) ylihäjy Esa Mahlamäki.

Melontakeskuksen yli 80-neliöisellä laiturilla sallitaan kohtuullinen auringonotto, mutta uimalaituri se ei ole ollenkaan. Silti kesän ajan laiturilta on käyty uimassa ja jopa sukelleltu.

– Sukeltelu jopa pää edellä on ihan päivittäistä toimintaa. Vaikka mieli tekee loikkia veteen kaikenlaisissa asennoissa, se on hengenvaarallista, Mahlamäki sanoo

Kyrkösjärven melontakeskus, Koski-Häjyt
Tarmo Niemi / Yle

Matala ranta, vaijereita ja kaivonrenkaita

Melontalaiturin ympäristöä ei ole rakennettu uimista varten. Sen kohdalla ranta on matala ja järven pohjassa piilossa ovat kallio ja kivet. Lisäksi laiturin ympäristöön on upotettu vaijereita ja kaivonrenkaita pitämään massiivista laituria paikallaan.

– Kyrkösjärven vesi on mustaa, kun sitä katsoo pinnalta. Se kätkee monenlaista mitä ei näe, Mahlamäki muistuttaa.

Kyrönjoen Koskihäjyt ovat pystyttäneet laiturille kielto- ja varoituskylttejä kertomaan vaaroista, mutta niistä huolimatta sukeltelu jatkuu.

– Tämä ei ole vain lasten ja nuorten asia, myös aikuisilla tuntuu olevan vaikeuksia ymmärtää puhetta ja painettua tekstiä.

Kyrkösjärven melontakeskus, Koski-Häjyt
Melontakeskuksen suuri laituri on tehty melojien tarpeisiin.Tarmo Niemi / Yle