1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Syyriassa ensimmäiset neuvottelut hallituksen ja kurdien johtaman opposition välillä

Kurdit haluavat varmistaa, että heidän autonominen asemansa säilyy.

Syyria
Sodassa tuhoutuneita rakennuksia Damaskoksessa 15. heinäkuuta.
Sodassa tuhoutuneita rakennuksia Harastassa, Damaskoksessa 15. heinäkuuta.Louai Beshara / AFP

Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa on ensi kertaa maan sisällissodan syttymisen jälkeen aloitettu neuvottelut maan hallituksen ja kurdien johtaman SDC-liittouman välillä.

Syrian Democratic Council SDC on useista ryhmittymistä koostuva järjestö, joka hallitsee neljännestä Syyrian pinta-alasta. SDC:n sotilaallinen osasto on Syrian Democratic Forces SDF, jonka selvästi voimakkain osa ovat kurdien asevoimat.

SDC:n puheenjohtaja Ilham Ahmed saapui delegaationsa mukana Damaskokseen kaksi päivää sitten.

Neuvottelut on aloitettu hallinnollisista kysymyksistä, eli esimerkiksi kuinka hallinnon virkamiehet voivat palata alueille, jotka SDC on vapauttanut terroristijärjestö Isisin vallasta. Osapuolet neuvottelevat myös Syyrian suurimman padon, Eufratjoessa olevan Tabqan padon korjaamisesta.

Neuvottelujen asialistaa ei kuitenkaan ole mitenkään rajattu. On oletettavaa, että neuvotteluihin nousee myös kurdien poliittinen asema. Kurdit haluavat varmistaa, että Syyrian sisällissodan jälkeen heidän autonominen asemansa säilyy.

Syyrian kurdit eivät havittele itsenäistä valtiota. He ovat myös yrittäneet välttää yhteenottoa hallituksen joukkojen joukkojen kanssa.

– Pyrimme saamaan aikaan ratkaisun Pohjois-Syyrian tilanteeseen, sanoi SDC:n varapuheenjohtaja Riad Darar.

Myös Syyrian presidentti Bashar al-Assad on sanonut "oven olevan auki" neuvotteluille Pohjois-Syyrian asemasta. Hän muistutti tosin, että hallitus saattaa käyttää tarvittaessa voimaa.

Aiheesta muualla:

Syrian Kurdish delegation in Damascus to boost ties with Assad government (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP