Hävitä kuolleet kalat ja simpukat oikein – muuten mätänevät vedenelävät lemuavat ja houkuttelevat rottia

Ympäristöministeriö neuvoo hautaamaan kalat ja simpukat vähintään metrin syvyyteen. Mätäneviä eläimiä ei saa haudata kaivon lähelle tai pohjavesialueelle.

kalakuolemat
Vihdin Enäjärvestä kerättyjä kuolleita simpukoita
Antti Kolppo / Yle

Ympäristöministeriö muistuttaa tiedotteessaan oikeanlaisesta kuolleiden kalojen ja simpukoiden hautaamisesta.

Eri puolella Suomea on tehty viime päivinä havaintoja järven pinnalla kelluvista kuolleista kaloista ja simpukoista. Vihdin Enäjärvellä kuolleita simpukoita on kerätty useita tuhansia kiloja.

Ympäristöministeriön mukaan kala- tai simpukkakuolemien taustalla ei tämän hetkisten tietojen perusteella epäillä olevan tautia tai kemikaalipäästöjä. Todennäköisiä syitä kuolemiin ovat helteet, järvien happikato ja erilaiset leväkasvustot.

Mökkirannasta löytyviä kuolleita kaloja tai simpukoita voidaan hävittää hautaamalla maahan.

Kaloja käsitellessä kannattaa käyttää suojakäsineitä. Myös käytetyt välineet tulee pestä huolellisesti. Jos järvestä löytyy suuria määriä kuolleita kaloja, on syytä ottaa yhteyttä kunnan ympäristöviranomaisiin. Kunnan ympäristöviranomaiset arvioivat tilanteen ja antavat ohjeet, kuinka suurempien määrien kanssa toimitaan.

– On tärkeää keskustella oman kunnan ympäristöviranomaisen kanssa, sillä menettelyt voivat vaihdella eri puolilla Suomea. Jos simpukoita on paljon, kannattaa myös ennakoida tilanne ja keskustella alueellisten jätehuoltoyritysten edustajien kanssa parhaasta hävitystavasta, toteaa ylijohtaja Ari Niiranen ympäristöministeriöstä.

Koska kalojen tai simpukoiden kuolemien taustalla ei epäillä olevan eläintautia, ei niiden hävittämisessä tarvitse noudattaa sivutuotelainsäädäntöä. Siinä säädetään ihmisravinnoksi kelpaamattomista eläinperäisistä sivutuotteista.

– Niitä ei kuitenkaan saa käyttää eläinten ruokintaan, kertoo Eviran ylitarkastaja Sanna Toivanen.

Hautaa pikimmiten keräämisen jälkeen

Järvessä kelluvat tai rannalle ajautuneet kuolleet kalat ja simpukat mädäntyvät nopeasti, ja siksi ne olisi hyvä haudata mahdollisimman pian keräämisen jälkeen, neuvoo ympäristöministeriö tiedotteessaan.

Järvisimpukka ei ole rauhoitettu laji. Rauhoitettujen simpukkalajien, kuten jokihelmisimpukan ja vuollejokisimpukan osalta tulee noudattaa luonnonsuojelulain säännöksiä. Luonnonsuojelulain mukaan rauhoitetun eläimen ruhoa ei saa ottaa haltuun vaan se olisi hyvä toimittaa valtion tutkimuslaitokseen Eviraan.

Epäselvissä tilanteissa voi ottaa yhteyttä myös oman alueen ELY-keskukseen.

Oikeanlaisella hautaamisella voidaan välttyä hajuhaitoilta ja tuhoeläinongelmilta. Kuolleet kalat ja simpukat voi haudata omalle maalle tai maanomistajan luvalla myös muuhun sopivaan paikkaan.

Vihdin Enäjärvestä olevia kuolleita simpukoita
Kuolleita simpukoita Vihdin Enäjärvessä.Antti Kolppo / Yle

Pohjavesialueelle, kaivon läheisyyteen tai vedenottamon suoja-alueelle ei voi haudata. Hautaamista varten kaivetaan vähintään yhden metrin syvyinen kuoppa. Kuolleiden kalojen ja simpukoiden alle sekä päälle voi levittää pienen kerroksen turvetta tai esimerkiksi huussikuiviketta, jos sellaista mökillä sattuu olemaan.

Kuivikkeen käytöllä pyritään vähentämään valumia ja hajuhaittoja. Haudata voi myös ilman kuiviketta. Myös kalkkia voi ropsauttaa päälle.

Tärkeää on peittää heti haudatut kalat ja simpukat, jotta ketut, rotat tai muut eläimet eivät pääse käsiksi niihin. Hautaamispaikkaa valittaessa on hyvä huomioida, ettei aluetta tulla pian hautaamisen jälkeen kyntämään tai kaivamaan.

Lue myös:

Kalojen joukkokuolema uhkaa suomalaisjärviä, varoittaa tutkija ja kertoo, mitä kuka tahansa voi asialle tehdä

Lopen Kaartjoella tehty selvitys antaa uutta tietoa simpukoiden esiintymisestä ja elinoloista

Poikkeuksellinen näky Enäjärvellä: tuhansia kuolleita simpukoita lilluu veden pinnalla – asukkaat siivoavat haisevaa rantaa haavilla