Näin pärjätään helteessä yli viidentuhannen partiolaisen Kliffa-leirillä – juomavettä kuluu 22 000 litraa päivässä ja uimavuorot jaetaan minuuttiaikataululla

Pääkaupunkiseudun partiolaisten Kliffa-leirillä jokaisen tehtävänä on muistuttaa kavereita veden juomisesta ja hatun päässä pitämisestä.

partio
partiolaiset sahaavat
Partiolaisten Kliffa 2018 -leiriä on vietetty helteessä Hämeenlinnan Evolla.Matti Snellman

Vuoden suurinta partiotapahtumaa, Kliffa-leiriä, on tällä viikolla vietetty kunnon helteessä. Hämeenlinnan Evon lämpötilat ovat kivunneet päivittäin lähes 30 asteeseen, ja tulevien päivien ennusteet näyttävät samankaltaisilta.

Hikisissä olosuhteissa on Kliffa 2018 -leirin infrapalveluiden varajohtajan Matti Nurmen mukaan pärjätty hyvin.

– Täällä tervehdykseksi on muodostunut "Ootko juonut", Matti Nurmi sanoo.

Kaikkien leiriläisten tehtävänä on muistuttaa toisia riittävästä veden juomisesta, ja sitä kuluukin runsaasti.

Leirillä on käytetty juomavettä keskimäärin neljä litraa päivässä leiriläistä kohti. Alkuviikolla, kun myös 7–9-vuotiaat sudenpennut olivat mukana, vettä kului 22 000 litraa päivässä. Helteen vuoksi vesipisteitä on lisätty eri puolille neliökilomertin suuruista leirialuetta, eikä niihin ole tarvinnut jonottaa.

Leirin pehmiskioskille on sen sijaan muodostunut jonoakin. Kulutus on ylittänyt ennakkoarviot, ja esimerkiksi keskiviikkona niitä pyöräytettiin noin 1 500 tötteröllistä.

– Pehmiskioskiin on haettu jopa kahta täydennystä per päivä, Matti Nurmi kertoo.

Suolatasapainon ylläpitäminen on huomioitu niin, että leiriruokaan lisätään hiukan tavallista enemmän suolaa.

Partioleirin avajaisjuhla
Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Kliffa 2018 -leirille osallistuu noin 5 600 leiriläistä.Susanna Mikander

Uimavuorot jaetaan minuuttiaikataululla

Kliffa-leiriläisten uimavuorot on pitänyt kellottaa tarkasti, sillä kaikki eivät mitenkään mahdu uimaan samaan aikaan. Partiolaisten onneksi uimapaikoilla ei ole sinilevää, joten leirin tuntumassa sijaitseviin järviin on päästy hakemaan viilennystä.

– Rantojen kapasiteetti on koetuksella, kun 5 500 ihmistä haluaa yhtä aikaa järveen. Uimavuorot on jaettu melkein minuuttitarkkuudella, että saadaan jokaiselle mahdollisuus uintiin, Matti Nurmi kertoo.

Jo osallistujille ennakkoon lähetetyssä kirjeessä mainittiin, että aurinkovoidetuubi kuuluu varustukseen. Nurmen mukaan palanutta ihoa ei onneksi ole juuri näkynyt.

– Aurinkorasva on löytynyt kiitettävän monelta, hän sanoo.

Makuupusseja ei ole tarvittu

Makuupusseja ei tällä partioleirillä ole tarvittu, ja teltoissa on öisin nukuttu ovet auki. Teltoissa nukkuminen on Nurmen mukaan onnistunut pääasiassa hyvin. Vaikka teltat ovat päivisin tukalan kuumia, yöksi ne viilenevät.

Metsän puiden suojassa on päivisin ollut varjoisaa, mutta ohjelmakatokset ja isot teltat ovat päivällä olleet kuumia. Niihin on hankittu kymmeniä pöytätuulettimia ja ilmastointilaitteita oloa helpottamaan. Partiolaisia viilentämään saatiin leirin puolivälissä myös Kalevan kisoissa käytössä olleet sumuviilentimet.

– Täältä Hämeenlinnasta on pitänyt soittaa Helsingistä saapuville, että ostakaa sieltä kaikki tuulettimet mitkä löydätte! Hämeenlinnasta niitä ei ollut toivoakaan löytää, Matti Nurmi sanoo.

Pääkaupunkiseudun partiolaisten Kliffa-leiri Hämeenlinnan Evolla on suurin tänä vuonna järjestettävä partiotapahtuma. Maanantaina 23.7. alkanut leiri jatkuu 31. heinäkuuta asti.

Lue myös:

Metsä vetoaa kaupunkilaisiin – Pääkaupunkiseudun partiolippukuntiin jonotetaan jopa vuosia