1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Julian Assange

Ecuadorin presidentti: Ecuador haluaa Assangen pois Lontoon-lähetystöstään

Wikileaksin perustaja pelkää karkotusta Yhdysvaltoihin.

Julian Assange
Julian Assange
Julian Assange puhui toimittajille Ecuadorin suurlähetystön edessä Lontoossa vuonna 2017.Facundo Arrizabalaga / EPA

Wikileaksin perustajan Julian Assangen pakoilu Ecuadorin Lontoon-lähetystössä saattaa olla päättymässä.

Ecuadorin presidentti Lenin Moreno on vieraillut kolmen päivän ajan Englannissa. Vierailunsa jälkeen hän antoi lausunnon, jossa kertoi maansa virkamiesten käyvän jatkuvasti neuvotteluja brittien kanssa, jotta Assangen kuusi vuotta kestänyt oleskelu lähetystössä voisi loppua.

Assangen terveyden kerrotaan heikentyneen, sillä hän joutuu olemaan jatkuvasti sisätiloissa.

Moreno ei itse puhunut Englannissa Assangen tilanteesta. Tänään perjantaina Madridiin saapunut Moreno totesi, ettei kenenkään pitäisi joutua pakoilemaan liian pitkän aikaa.

Morenon mukaan Assangen poistumisen lähetystöstä on tapahduttava asiallisesti ja dialogin kautta. Hänen henkensä ei saa olla vaarassa.

Australialaissyntyinen Assange sai turvapaikan Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä vuonna 2012. Häntä epäiltiin Ruotsissa tehdyistä seksuaalirikoksista, joista hän oli ehdonalaisessa vapaudessa takuita vastaan. Rikossyytteet Ruotsissa ovat rauenneet, mutta Britannian viranomaiset voivat edelleen ottaa Assangen kiinni ehdonalaisuussäädösten rikkomisesta.

Assange pelkää, että tuolloin hänet karkotetaan Yhdysvaltoihin, missä häntä odottaisivat ankarat syytteet ulkoministeriön salaisten asiakirjojen vuotamisesta Wikileaks-sivuston kautta.

Presidentti Moreno itse ei tunne sympatiaa Assangea kohtaan.

– En ole koskaan pitänyt herra Assangen toiminnasta, hän totesi.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi