Hyppää sisältöön

"Jos talo lähtee alta, se on mahdollisuus muutokseen" – Jyväskylän Taiteilijaseura on valmiina uuteen, vaikka ei halua luopua Beckerin talosta

Jyväskylän Taiteilijaseuran galleriana ja taidelainaamona tunnettu Beckerin talo on myytävänä. Yllättävästä myynti-ilmoituksesta toivuttuaan taiteilijat päättivät kääntää mahdollisen muuton voitoksi.

Kuva: Jaana Polamo, Yle

Taiteilija Kristiina Lempiäinen-Trzaska leijaili onnistuneen taidenäyttelynsä avajaistunnelmissa. Sitten aamun lehdestä rävähti silmille myynti-ilmoitus.

– Samalla soi puhelin ja se soikin koko päivän, taiteilija kuvailee toukokuista päivää.

Sanomalehti Keskisuomalaisen ilmoituksessa tarjottiin myytäväksi Beckerin taloa. Huvila on ollut neljännesvuosisadan Jyväskylän 140 ammattitaiteilijan pääpaikkana.

Beckerin talo seisoo Jyväskylässä Seminaarinmäen rinteessä. Huvila rakennettiin koristeelliseen sveitsiläistyyliin vuonna 1903 kodiksi, jossa on aikanaan toiminut myös lääkärin vastaanotto.

Nykyään huvilassa on Jyväskylän Taideseuran galleria, jossa näyttelyt vaihtuvat joka kolmas viikko ja taidelainaamo, josta voi sekä lainata että ostaa teoksia. Talon omistava Kauko Sorjosen säätiö on laittanut myyntiin niin Beckerin talon kuin sen rajanaapurit Kirjailijatalon ja Juomatehtaan.

Myynti-ilmoituksen aiheuttaman hämmennyksen jälkeen Jyväskylän Taiteilijaseuran väki alkoi toimia.

– Me päätimme, että emme ahdistu. Haluamme ottaa tämän kimmokkeena ajatella uutta ja nähdä muutokset mahdollisuutena. Emme todellakaan aio jäädä surkuttelemaan asiaa, sanoo seuran puheenjohtaja Kristiina Lempiäinen-Trzaska.

Jyväskylän Taiteiljaseuran puheenjohtaja Kristiina Lempiäinen-Trzaskan mukaan vanhassa talossa on lempeä henki, sellaisen löytäminen muualta on suuren työn takana. Kuva: Jaana Polamo, Yle

Kuvataiteilija Mari Antjärvi nyökkää, hän sanoo, että taiteilijat ovat jo silmäilleet Jyväskylän liiketiloja mahdollisen muuton vuoksi.

– Toistaiseksi päätöksiä uusista tiloista ei ole tehty, koska emme tiedä, voiko Taiteilijaseura jatkaa Beckerin talossa. Vuokrasopimusta on jäljellä yli kolme vuotta ja irtisanomisaika on kuusi kuukautta.

Antjärven maalauksesta tehty läpikuultava vedos täyttää Jyväskylän keskustassa taidemuseon ikkunan. Teos on nimeltään Hillitty, se kuvastaa tunteiden pidättämistä. Vaikka taiteilijat ovat päättäneet mennä eteenpäin, tunteet eivät katoa noin vain.

– Beckerin talo? Hieman olen joutunut pidättelemään tunteita, Antjärvi sanoo.

– Tämä on upea, uniikki tila, vastaavaa ei ole olemassa. Olisi haikeaa lähteä, mutta uusi tila antaisi uudet puitteet ja uuden sysäyksen toiminnalle.

Välittäjä välittää

Parin kuukauden ajan myynnissä olleet Seminaarinmäen rinteen rakennukset kiinnostavat, kertoo kiinteistöjä välittävä Jaana Patrakka-Suomala.

– Tarjouksia on tullut Kirjailijatalosta. Beckeristä on keskusteltu asiakkaan kanssa, mutta kirjallista tarjousta en ole vielä saanut. Juomatehtaan osalta taas tarjouksia ei ole tullut.

Patrakka-Suomalan mukaan myyjällä ei ole kiire. Rakennukset on tarkoitus myydä hyvällä markkinahinnalla.

Vaikka Beckerin talo ja Kirjailijatalo on aikanaan rakennettu asuintaloksi, niitä ei voi tätä nykyä käyttää asumiseen. Meneillään oleva kaavamuutos saattaa palauttaa asumismahdollisuuden.

Kiinteistövälittäjä Patrakka-Suomala välittää paitsi taloja,hän välittää myös taitelijoista.

– Olisi kyllä kiva, jos tulisi sellainen ostaja, joka näkisi, että Taiteilijaseura voisi jatkaa Beckerin talossa. Kaikkiahan se harmittaa, jos taiteilijat joutuisivat muuttamaan pois.

Nykytaiteilija tahtoo siirtää seiniä

Beckerin vitivalkoinen galleriatila on kuin kuva taiteilijaseuran tämän hetken odottavasta tilanteesta. Edellinen näyttely, jossa pyöri videoita ja soi musiikki, on vaiennut ja seuraavaa taiteilijaa odotetaan ripustamaan töitään seinille.

Kuva: Jaana Polamo, Yle

– Emme me haluaisi lähteä tästä, sanoo Lempiäinen-Trzaska.

– Jos talo menee kaupaksi, menetämme kauniin miljöön, joka on syöpynyt niin taiteilijoiden kuin talossa vierailevien taiteen rakastajien mieliin.

Talokaunottarella on puolensa, mutta sillä on myös rajoitteensa. Perinteiseksi valkoseinäiseksi galleriaksi muotoutunut tila, valkoinen kuutio, ei anna vapaita käsiä varsinkaan nykytaiteilijoille.

– Nykytaiteilijat haluavat muokata tilaa, tehdä siitä toisenlaisen maailman. Tämä on suojeltu talo, ei täällä voi voi pistää seiniä kuulalla murskaksi taiteen vuoksi, sanoo Jyväskylän Taiteilijaseuran puheenjohtaja Kristiina Lempiäinen-Trzaska.

Kohti kävelyvirtoja

Kun Beckerin taloon noustaan leveitä portaita kuin ylevään temppeliin, taidelainaamon huoneista puolestaan puuttuu tärkeily. Seinät ovat niin täynnä tauluja kuin mahtuu ja lisää teoksia nojaa lattioilla ja kaakeliuunien edessä toisiinsa. Sinne tänne taulujen lomaan on asetettu veistoksia.

Jyväskylän Taiteilijaseuran taidelainaamosta voi vuokrata ja ostaa teoksia. Kuva: Jaana Polamo, Yle

Jyväskylän Taiteilijaseuran galleria ja taidelainaamo ovat auki ympäri vuoden. Galleriassa ympäri maata tulevien ammattitaiteilijoiden näyttelyt vaihtuvat kolmen viikon välein. Asiakkaille sisäänpääsy ei maksa mitään. Taiteilijaseura kustantaa paitsi tilat, myös työntekijän ja tämän sijaisten palkat.

– Jos joudumme lähtemään Beckerin talosta, on äärimmäisen tärkeää päästä ihmisvirtojen äärelle. Koska taidelainaamo on hyvin monelle taiteilijalle pääasiallinen tulonlähde, haluamme tietenkin olla siellä, missä taide tavoittaa siitä kiinnostuneet, laskee Lempiäinen-Trzaska.

Jyväskylän uusi kulttuuri- ja kehittämispäällikkö Janne Viitamies ajattelee saman suuntaisesti.

– Kulttuuri asettuu maailmalla keskustoihin. Katsoo vaikka Helsinkiä ja sen taidetiloja: Kiasma, Ham ja uusi Amos Rex sijoittuvat sinne, missä on kaikkein vilkkain kävelijävirta. Keskeisellä sijainnilla on perinteitä Helsingissä, sillä myös Ateneum on ihan kaupungin ytimessä.

Viitamies muistuttaa kuitenkin, että sijainnin täytyy lähteä toimijoiden omista tarpeista, muuten siitä ei tule kestävää.

– Tilaratkaisua ei voi tuputtaa, vaan toimijoitten pitää olla sitä mieltä, että se on heille paras vaihtoehto.

Kuva: Jaana Polamo, Yle.

Jyväskylän Taiteilijaseuran nykyisiin tiloihin astellaan tilavan kuistin kautta, korkeiden portaiden päästä. Esteetöntä kulkua tarvitsevat pääsevät sisään talon toiselta puolelta.

Esteettömyys huolettaa Kristina Lempiäinen-Trzaskaa. Kaupungilla näkyy mielenkiintoisia kivijalkatiloja, mutta ne ovat kahdessa kerroksessa. Jos sellaiseen muutettaisiin, ongelmia aiheutuisi paitsi huonosti liikkuville myös tilassa työskentelevälle.

Toisaalta liikehuoneistot, joiden ikkunoissa taide voi olla esillä 24 tuntia vuorokaudessa, herättävät kiinnostuksen.

– Olemme nähneet, että suuret ikkunat toimivat muissa kaupungeissa hyvin, ne tuovat uusia asiakkaita, sanoo Lempiäinen-Trzaska.

– Toivottavasti sellaiseen tilaan löytäisivät myös Beckerissä käymään tottuneet.

Kuvataiteilija Mari Antjärvi nojaa kuistin kaiteeseen. Hän on maalannut tänään akryyliväreillä. Helle ei haittaa työntekoa, koska akryyliväri kuivuu yleensä nopeasti.

Antjärvi toivoo, että seinätila säilyisi jatkossa vähintään saman suuruisena kuin tähän saakka. Ja taidelainaamo olisi hyvä saada yhdistettyä galleriaan kuten nykyään.

– Se on omalaatuinen järjestelmä. Toisaalta taidelainaamo on jo siirtynyt osittain nettiin. Jatkossa se voisi toimia pääasiassa netin kautta. Teokset olisivat varastossa, josta ottaisimme ne esille ja pakkaisimme asiakkaille. Toisaalta asiakkaiden on hyvä nähdä teokset konkreettisesti.

Taitelija Mari Antjärvi sanoo, että koko ajan tutkaillaan, mihin Taiteilijaseura voisi siirtyä ja mihin on resursseja. Kuva: Jaana Polamo, Yle

Ajatus heilahtaa laidalta toiselle välitilassa mahdollista kiinteistökauppaa odottaessa.

Talon ja samalla gallerian nimi periytyy huvilassa pisimpään asuneen kaupunginlääkäri Beckerin perheeltä.

– Voi olla että Taiteilijaseura joutuu luomaan identiteetin uudestaan, jos nimi ja sijainti vaihtuvat, Antjärvi pohtii.

Huvilan torni humisee tuulessa. Tänä kesänä joku on jo yrittänyt omia sitä itselleen ja kivunnut luvatta torniin nukkumaan.