Omat vessat, baaritiskit ja sisäänkäynnit…Festarivieraat haluavat nyt ”arjen luksusta” – ja ovat valmiita satsaamaan jopa satoja euroja

VIP-liput myydään lähes loppuun useilla kesän festivaaleilla.

festivaalit
Janne Paananen, Harri Nummelin ja Teija Manunen olivat tyytyväisiä VIP-passilla saataviin palveluihin Kuopiorockissa.
Janne Paananen, Harri Nummelin ja Teija Manunen olivat tyytyväisiä VIP-passilla saataviin palveluihin Kuopiorockissa.Sakari Partanen / Yle

Sitä haluaa itselle vähän väljyyttä palveluihin, on sen verran ikää mittarissa, perustelee nummelalainen Jarkko Miettinen Kuopiorockin VIP-teltassa. Hän valitsee nykyään mieluiten hieman kalliimman, parempia palveluja tarjoavan festivaalilipun.

– Nyt voi katsoa tämän kortin, mikä ei ollut nuorempana mahdollista. Silloin tämmöisistä palveluista vain haaveili, nauraa Miettinen.

Kuopiorockin festivaalipäällikkö Allu Koskisen mukaan on totta, että tapahtuman VIP-alueella näkee enemmän keski-ikäistynyttä väkeä.

– Monet ovat aloittaneet täällä käymisen parikymppisenä ja lähestyvät nyt neljääkymmentä. He haluavat festivaalilta enemmän. Tietysti VIP-lippuja hankkivat kaikenikäiset, Koskinen sanoo.

Jarkko Miettinen ja Olli Sallinen haluavat VIP-lipulla itselleen väljyyttä palveluihin festareilla.
Jarkko Miettinen ja Olli Sallinen haluavat VIP-lipulla itselleen väljyyttä palveluihin festareilla.Sakari Partanen / Yle

VIP-lippujen suosio on kasvanut nopeasti

Useat suomalaisfestarit ovat tuoneet markkinoille erilaisia VIP-lippupaketteja, joiden menekki on lähivuosina kasvanut vauhdilla. Tänä kesänä esimerkiksi Kuopiorockissa, Qstockissa ja Ilosaarirockissa erityispalvelun mahdollistavat lippupaketit myytiin pitkälti loppuun jo ennakkoon.

Festivaalijohtaja Sami Rumpusen mukaan Provinssissa erilaiset VIP-lippupaketit on myyty loppuun tai lähes kokonaan vuodesta 2015 lähtien.

– Ilosaarirockissa premium-lippu otettiin käyttöön neljä vuotta sitten ja tänä vuonna liput myytiin ensimmäistä kertaa loppuun, kertoo Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis.

Oikein hyvästä palvelusta voisin maksaa jopa viisisataa euroa.

Jarkko Miettinen

Moni festivaalivieras on nummelalaisen Jarkko Miettisen tapaan valmis maksamaan jopa satoja euroja siitä, että pääsee tapahtumaan oman sisäänkäynnin kautta ilman jonoja, pystyy suorittamaan tarpeensa sisävessaan ja voi katsella keikkoja omalta anniskelualueelta esiintymislavan läheisyydestä.

– Oikein hyvästä palvelusta voisin maksaa jopa viisisataa euroa, Miettinen myöntää.

Kuopiorockissa VIP-passiin kuuluu myös buffetruoka.
Kuopiorockissa VIP-passiin kuuluu myös buffetruoka.Sakari Partanen / Yle

VIP-lippujen määrää ei enää paljon voi kasvattaa

Festivaalijärjestäjien haasteena on kehittää tapahtumia joka vuosi kuluttajien tarpeita vastaaviksi. Ilosaarirockissa mietitään jo, onko premium-lippujen määrää mahdollista nostaa ensi vuodeksi.

– Holtittomasti ei kuitenkaan nosteta. Haluamme, että palvelu säilyy hyvänä, toteaa Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis, joka ei halua paljastaa myytävien premium-lippujen kokonaismäärää.

Provinssissa VIP-lippuja myydään 6–7 prosenttia koko kävijämäärästä, joka on kymmeniä tuhansia. Provinssin Rumpunen ei usko, että tapahtuma tulee enää kasvattamaan merkittävästi VIP-lippujen määrää.

– Edelleen meille on tärkeintä panostaa tapahtuman tasoon kokonaisvaltaisesti ja toisaalta VIP-tuotteen laatu ei välttämättä kestä merkittävää kapasiteetin nostoa.

Kuopiorockin festivaalipäällikkö Allu Koskisen mukaan VIP-liput ovat lähes kokonaan loppuunmyyty.
Kuopiorockin festivaalipäällikkö Allu Koskisen mukaan VIP-liput ovat lähes kokonaan loppuunmyyty.Sakari Partanen / Yle

Kymmenisen vuotta sitten Kuopiorockissa käyttöön otettujen VIP-lippujen määrä on kasvanut muutamasta kymmenestä yli tuhanteen. Raja alkaa olla vastassa myös Kuopiossa.

Festarialueella näkee kaiken oleellisen.

Emmi Riekkinen

Suurinta osaa festarikansasta VIP-lippu ei kuitenkaan houkuttele. Kuopiolaisen Emmi Riekkisen mielestä varsinaisella festarialueella näkee kaiken oleellisen. Hän ei olisi valmis maksamaan festarilipusta yhtään enempää parempien palvelujen vuoksi. Samaa sanoo kuopiolaislähtöinen Heli Hyvärinen.

– Näkee bändit ja kavereita. Se riittää mulle, Heli Hyvärinen toteaa.

Festarialueen palvelut riittävät Emmi Riekkiselle ja Heli Hyväriselle.
Festarialueen palvelut riittävät Emmi Riekkiselle ja Heli Hyväriselle.Sakari Partanen / Yle

VIP-liput on myyty useilla festareilla loppuun, mutta mitä lipulla saisi?

Festivaalien erityislipputyyppien hinnat vaihtelevat jonkin verran, mutta myös se, mitä rahalla saa. Useimmin lipulla saa festarilipun lisäksi omat ravintolapalvelut sekä wc-tilat. Esimerkiksi Ilosaarirockissa käytössä on sisävessat.

VIP-alueet sijaitsevat tavallisesti lavan läheisyydessä, esimerkiksi Kuopiorockissa, Jurassicrockissa ja Ilosaarirockissa ne ovat aivan päälavojen vieressä. Vip-asiakkaat saavat usein käyttöönsä myös oman narikkapalvelun. Lippu saattaa pitää sisällään myös jonkinlaisen ruoan.

– Kysyntä on kasvanut paremmille palveluille ja festarikokemuksen ”upgreidaamiselle”, arvioi Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis.

Hänen mukaansa kysynnän kasvu kertoo siitä, että ihmisten kulutustottumukset ovat yleisestikin muuttuneet.

Rahallinen panos mukavuuden ja viihtyisyyden lisäämiseksi saattaa tuntua pieneltä, kun kyseessä on tilaisuus ottaa vielä enemmän irti siitä omasta vuoden parhaasta viikonlopusta.

Sami Rumpunen

– Ihmisillä on varaa käyttää ”arjen luksukseen” ja itseensä. Myös festarit ovat muuttuneet tottumusten mukaisesti ja seuraavat ihmisten vaatimuksia, Varis pohtii.

Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpusen mukaan vaatimustaso on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana kiihtyvällä tahdilla.

– Nykyisessä elämyksiä vuosi vuodelta materiaalia enemmän arvostavassa kulutuskulttuurissa rahallinen panos mukavuuden ja viihtyisyyden lisäämiseksi saattaa tuntua pieneltä, kun kyseessä on tilaisuus ottaa vielä enemmän irti siitä omasta vuoden parhaasta viikonlopusta, pohtii Rumpunen.

Kuopiorock VIP 1pv 109€, 2pv 189€, 3pv 209€

– sisäänpääsyn festarialueelle sekä koko festaripäivän ohjelman

– sisäänpääsyn LähiTapiola VIP-alueelle, jossa on omat ravintolapalvelut sekä omat wc-tilat vain VIP-asiakkaiden käyttöön

– buffet-menun ruokajuomien kanssa

– Ilmaisen sisäänpääsyn jatkoille Passion Clubiin, mikäli tilaa on

Qstock Exclusive 280€

– 2 päivän sisäänpääsyn Qstock 2018 -festivaaleille

– oman nimikoidun Exclusive-passin

– pääsy VIP-alueelle Päälavan läheisyyteen (K-18) -

– oma lipunvaihtopiste Exclusive-passiin

Ilosaarirock premium-lippu 179-209 e

– oman baarialueen päälavan edustalta

– sisävessan, sisäänkäynnin ja ilmaisen narikan