1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Egypti

Egyptissä tuomittiin 75 ihmistä kuolemaan – satoja lisää tulossa?

Tuomitut ovat kannattaneet islamilaista Muslimiveljeskuntaa.

Egypti
Vangittu egyptiläinen kuvajournalisti Mahmoud Abu Zeid.
Vangittu egyptiläinen kuvajournalisti Mahmoud Abu Zeid elehti oikeudessa Kairossa lauantaina.Khaled Elfiqi / EPA

Kairon rikostuomioistuin on tuominnut 75 ihmistä kuolemaan. Tuomitut ovat kannattaneet Egyptissä kiellettyä Muslimiveljeskuntaa.

Tuomittujen joukossa on järjestön johtajia. Kaikki ottivat vuonna 2013 osaa mielenosoituksiin, joissa vastustettiin armeijan toimia, kun se hylkäsi Muslimiveljeskunnan vaalivoiton ja otti maan hallintaansa.

Tuomioistuimen päätös annetaan vielä Egyptin suurmuftin, maan korkeimman uskonnollisen auktoriteetin hyväksyttäväksi. Suurmuftilla ei ole muodollista valtaa oikeuden päätöksiin, mutta hänen kantansa on lain mukaan kuultava.

Yleensä suurmufti hyväksyy oikeuden ratkaisut.

Valtiollinen al-Ahram-uutissivu kertoo, että syyskuun 8. päivä annetaan tuomiot 660:lle samoista rikoksista epäillylle.

Egyptin viranomaiset ovat syyttäneet yli 700:aa Muslimiveljeskunnan kannattajaa rikoksista, jotka vaihtelevat murhista valtion omaisuuden vahingoittamiseen. He voivat saada kuolemantuomion tai pitkän vankeustuomion.

Syytettyjen joukossa ovat mm. Muslimiveljeskunnan johtoon kuulunut Mohammed Badie ja tunnettu valokuvaaja-toimittaja Mahmoud Abu Zeid.

Egyptissä tapahtui vallankumous vuonna 2011 osana ns. arabikevättä. Vuonna 2012 pidettiin vaalit, jotka Muslimiveljeskunnan Vapaus- ja oikeuspuolue voitti. Armeija kuitenkin syrjäytti veljeskunnan seuraavana vuonna.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi