Serbian presidentti: Konflikti Kosovon kanssa ratkaistaan maanvaihdolla

Kosovo ei ole suostumassa Aleksandar Vucicin ehdotukseen.

Kosovo
Serbian presidentti Aleksandar Vucic.
Serbian presidentti Aleksandar Vucic.Felipe Trueba / EPA

Serbian presidentti Aleksandar Vucic esittää, että maan vastakkainasettelu itsenäistymään pyrkivän Kosovon kanssa ratkaistaan molemminpuolisella maanvaihdolla.

Kroatialaisen Globus-lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa Vucic ehdottaa, että Kosovon pohjoisosa, missä suurin osa väestöstä on serbejä, siirtyisi Serbialle.

Vastaavasti Serbian eteläosassa rajaa muutettaisiin siten, että albaanienemmistöinen Presevon kaupunki siirtyisi Kosovolle. Jos sopimus syntyy, Serbia tunnustaisi Kosovon itsenäisyyden ainakin jonkinlaisella sanamuodolla.

Kosovo irtautui Serbiasta vuonna 2008, mutta Serbia ei ole hyväksynyt irtautumista. Samalla linjalla ovat myös Serbian tukijat, Venäjä ja Kiina, joiden vastustus on myös estänyt Kosovoa liittymästä YK:hon.

Serbia haluaa ratkaista kiistan, koska se on olennainen este maan pyrkimykselle päästä EU:n jäseneksi.

Vucic on perustellut Serbian tiedostusvälineissä esitystään myös sillä, että ilman sopimusta kosovolainen albaaniväestö leviää koko Serbiaan, koska albaanien syntyvyys on suurta, kertoo al-Jazeera-uutiskanava (siirryt toiseen palveluun).

Vucicin epävirallinen ehdotus on kuitenkin tyrmätty niin Kosovossa kuin Serbiassakin.

Kosovon pääministeri Ramush Haradinaj toteaa, ettei Kosovo hyväksy minkäänlaista rajansiirtoa. Yritykset Kosovon jakamiseen merkitsisivät hänen mukaansa sotaa.

Myös Serbian ortodoksisen kirkon johtoon kuuluva piispa Teodosije varoittaa rajamuutosten seurauksista. Hän on huolissaan Kosovon sisällä asuvista serbeistä.