Israelilaisten sotilaiden lyömisestä tuomittu palestiinalaistyttö pääsi vapaaksi mediahuomion saattelemana

Sadat palestiinalaislapset ovat yhä vangittuina

Palestiina (alue)
Ahed Tamimi (oik.) halaa israelilaisen asianajajansa kanssa vapauduttuaan.
Ahed Tamimi halaa asianajajansa Gaby Laskyn kanssa Nabi Salehissa vapauduttuaan 29. heinäkuuta.Abbas Momani / AFP

Israelilaisia sotilaita läimäissyt palestiinalainen teinityttö Ahed Tamimi sai sunnuntaina näyttävän vastaanoton palattuaan takaisin kotikyläänsä Länsirannalla.

17-vuotias Tamimi sai kahdeksan kuukauden vankilatuomion sen jälkeen kun hän läimäytti kahta israelilaista sotilasta Länsirannalla. Aiheesta kuvattu video levisi laajalti sosiaalisessa mediassa, ja teki Tamimista monelle palestiinalaiselle sankarin.

Muun muassa palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on kehunut Tamimin tekoa.

Myös Tamimin äiti oli vangittuna. Hänetkin vapautettiin sunnuntaina.

– Vastustus jatkuu niin kauan kuin Israelin miehitys jatkuu, Tamimi sanoi pitäessään puhetta häntä tervehtimään tulleille tukijoille ja toimittajille.

Kaksi italialaista ja yksi palestiinalainen katutaitelija maalasivat Länsirannan rajamuuriin neljän metrin korkuisen Tamimin kuvan tämän saapumisen kunniaksi. Israelin viranomaiset pidättivät taiteilijat lauantaina teon takia.

Tamimi on aiemminkin vastustanut Israelin sotilaita. Hänestä on levinnyt netissä kuvia, joissa hän heristää nyrkkiä Israelin sotilaille.

Teinitytöstä tuli osa propagandasotaa

Tamimista on tullut myös osa propagandataistelua Israelin ja palestiinalaisten välillä. Israelilaiset ovat maalanneet kuvaa Tamimista tyttönä, joka provosoi tarkoituksella sotilaita Israelin mustamaalaamiseksi.

Israelissa sotilaat ovat saaneet arvostelua osakseen, sillä videolla he eivät vastaa tönimiseen ja lyömiseen. Osa israelilaisista on kiitellyt sotilaiden rauhallisuutta, toiset ovat vaatineet kovempia otteita armeijalta.

Palestiinalaisille Tamimin pidätys on taas noussut palestiinalaisten vaikeuksien symboliksi. Tamimin kotikylä Nabi Saleh sijaitsee Länsirannalla, lähellä Halamishin siirtokuntaa. Kylän maita on siirretty Israelin siirtokunnan vuoksi.

YK on julistanut Israelin siirtokunnat laittomiksi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi Tamimin pidätystä.

– Se, että Israel vangitsee lapsen kahdeksaksi kuukaudeksi kuvastaa loputonta syrjintää ja lasten kaltoinkohtelua. Vaikka Tamimi on vapaa, sadat palestiinalaislapset ovat yhä vangittuina, saaden vain vähän huomiota, sanoi HRW:n Israelin ja palestiinalaisalueiden johtaja Omar Shakir.