Presidentinvaaleissa äänestetään Zimbabwen tulevaisuuden puolesta

Zimbabwessa valitaan tänään maalle uusi presidentti sekä parlamentti.

Zimbabwe
Zimbabwen tuleva presidentti Emmerson Mnangagwa puhui kannattajilleen Hararessa 22. marraskuuta. Vierellä vaimo Auxilia.
Zimbabwen presidentti Emmerson Mnangagwa on myös yksi ennakkosuosikki maanantain presidentinvaaleissa.Tony Karumba / EPA

Etelä-Afrikassa zimbabwelaiset valitsevat tänään maalleen uuden presidentin. Presidentinvaalien ennakkosuosikkeina ovat 75-vuotias Emmerson Mnangagwa ja 40-vuotias Nelson Chamisa. Viime marraskuusta lähtien Zimbabwen presidenttinä on ollut Emmerson Mnangagwa. Hän on 37 vuotta maata hallinneen Robert Mugaben seuraaja.

Valtapuolue Zanu-PF:n riveistä valtaan noussut Mnangagwa lupasi virkaanastujaispuheessaan, että seuraavat presidentinvaalit järjestetään normaalin aikataulun mukaisesti.

Virassa oleva presidentti Mnangagwa syytti viikonloppuna pääkilpailijaansa Chamisaa siitä, että hän tekee yhteistyötä ex-presidentti Robert Mugaben kanssa.

– Epäilen, että Nelson Chamisalla ei ole tarkoitus jälleenrakentaa zimbabwelaista yhteiskuntaa, Mnangagwa totesi.

Presidentti Mnangagwan sanoi Facebook –videolla sunnuntaina, että jos kansa äänestää oppositiojohtaja Chamisaa, niin se tarkoittaa vanhan yhteiskunta-järjestyksen hyväksymistä.

– En voi luottaa hänen mielipiteisiin.

Äänestystulosta on kunnioitettava

– Olen tyytyväinen Mugabeen tai keneen tahansa zimbabwelaiseen, joka kunnioittaa äänestystulosta, presidenttiehdokas Chamisa sanoi.

Presidenttiehdokas on kampanjassaan vedonnut erityisesti nuoriin äänestäjiin ja hän toivoo, että nuoret äänestävät muutoksen puolesta.

– Minulla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä ex-presidentti Mugabe aikoo sanoa asioista äänestäjille.

Mugaben tuki Chamisalle

Zimbabwea vuosikymmeniä hallinnut Robert Mugabe syrjäytettiin vallasta viime marraskuussa.

– En voi äänestää heitä, jotka ovat toimineet minua vastaan, Mugabe totesi.

Ex-presidentti Mugabe puhui toimittajille sunnuntaina ja hän kertoi olevansa vielä katkera marraskuisesta syrjäyttämisestään. Hänen mielestään presidentti Mnangagwa kaappasi vallan yhdessä sotilasjohtajien kanssa.

– En voi äänestää hallitsevaa ZANU-PF –puoluetta parlamenttivaaleissa, koska myös se on hylännyt minut.

Ex-presidentti toivoo, että hänen entinen puolueensa häviää Zimbabwen vaalit. Mugabe on tukenut uutta poliittista koalitiota, joka on presidenttiehdokas Chamisan takana.

– Haluan ehdottomasti tavata hänet, jos hän voittaa vaalit.

Lue myös:

Zimbabwen presidentiksi haluaa 23 ehdokasta

Zimbabwessa räjähdys stadionilla – tiedottaja: puhetta pitänyt presidentti on turvassa

Lähteet: AP, Reuters