Maaseudun Tulevaisuus: Kuivuus ja päästöoikeudet nostavat sähkön tukkuhintaa

Sähkön pörssihinta on noussut toukokuun 22 eurosta megawattitunnilta nykyiseen 53 euroon.

sähkömarkkinat
voimalinja ja poutainen taivas
Viime viikolla sähköpörssin päivän keskiarvohinta kohosi jo 54 euroon/MWh ja Suomessa 58 euroon.Esko Jämsä / AOP

Sähkön tukkuhintaa nostavat kuivuus Norjassa ja Ruotsissa sekä hiilen ja päästöoikeuden hinnan kohoaminen, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

Vesivarastot Pohjoismaissa ovat nyt sähköksi laskettuna yli 20 terawattituntia pienemmät ajankohdan normaaliin tasoon verrattuna. Määrä on noin neljännes koko Suomen vuotuisesta sähkön kulutuksesta.

– Kun vesitilanne on huono, vesivoiman tuottajat pystyvät ja joutuvat nostamaan omaa sähkön tarjoushintaansa säästääkseen vettä, jotta sitä olisi käytettävissä talvella, kertoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Esko Kytömäki Markedskraft Finlandista lehdelle.

Pohjoismaissa pörssisähkö on ollut vuoden 2013 jälkeen kohtalaisen halpaa, noin 25–35 euroa megawattitunnilta (MWh). Suomen aluehinta on lähes jatkuvasti 5–10 euroa korkeampi siirtokaapeleiden puutteen vuoksi.

Viime viikolla sähköpörssin päivän keskiarvohinta kohosi jo 54 euroon/MWh ja Suomessa 58 euroon.

– Helteinen säätyyppi on pitänyt tuulivoiman tuotannon pienenä, mikä on vaikuttanut päivittäiseen sähkön hintaan. Lisäksi kesällä huolletaan ydinvoimaloita, tosin nyt ydinvoimasta ei ole pois tuotannosta kuin yksi yksikkö Ruotsissa.

Pohjoismaissa jo Saksaa korkeampi hinta

Kytömäki sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että loppukuun sääennusteet eivät sähkön hintaa näyttäisi ainakaan laskevan.

Sähkön lähikuukausien hinta Pohjoismaissa on noussut jo Saksan hintaa korkeammaksi. Saksassa hinta määräytyy hiilen ja päästöoikeuksien hinnan perusteella, sillä siellä kivi- ja ruskohiilellä lauhdutusvoimaloissa tuotettu sähkö määrittelee sähkön tuotannon marginaalikustannukset.

Päästöoikeuksien hinta oli viime vuoden lopussa noin kahdeksan euroa hiilidioksiditonnilta, mutta nyt se on noussut yli 17 euron tonnilta muun muassa sen vuoksi, että EU aikoo vetää päästöoikeuksia pois markkinoilta.

Hiilen ja päästöoikeuden hintojen nousu on nostanut hiililauhdutussähkön laskennallista polttoainekustannusta reippaasti. Vuoden vaihteessa kustannukset olivat noin 32 euroa /MWh ja nyt ne ovat nousseet yli 39 euron.