Kambodzhan vaalit vailla oppositiota ratkesivat yllätyksettömästi: diktaattori Pol Potia palvellut ja maailman pisimpään vallassa ollut pääministeri jatkaa – valtapuolue sanoo voittaneensa kaikki parlamenttipaikat

Yhdysvallat harkitsee viisumirajoitteita Kambodzhan hallinnon edustajille vastauksena "vääristyneisiin vaaleihin", joissa Hun Senille ei ollut todellisia haastajia.

Kaakkois-Aasia
Hun Senin johtama Kambodzhan kansanpuolue voitti maan vaalit odotetusti.
Hun Senin johtama Kambodzhan kansanpuolue voitti maan vaalit odotetusti.Mak Remissa / EPA

Kaakkois-Aasian Kambodzhassa sunnuntaina pidetyt parlamenttivaalit päättyivät ennalta-arvattavasti:

Vuosikymmeniä vallassa ollut Kambodzhan kansanpuolue (CPP) julistautui voittajaksi ja sen vuosikymmeniä vallassa ollut johtaja Hun Sen jatkaa maan pääministerinä.

Hun Sen oli aikaisemmin Kambodzhaa vallassaan pitäneen Punaisten khmerien hirmuhallinnon jäsen. Punaiset khmerit surmasivat diktaattori Pol Potin johdolla noin kaksi miljoonaa ihmistä, kunnes Vietnam syrjäytti järjestön.

Hun Sen erosi Punaisista khmereistä ja pakeni Kambodzhasta Vietnamiin. Hän palasi, kun Vietnam valtasi Kambodzhan. Hun Sen nousi valtaan Vietnamin tuella vuonna 1985 ollessaan vain 32-vuotias.

Lähes 33 vuotta hallinnut Hun Sen on maailman pisimpään vallassa ollut pääministeri ja on sanonut haluavansa pysyä vallassa vielä ainakin kaksi vaalikautta.

Nujerrettu oppositio: "Demokratia on kuollut"

Vaaleissa kaikki pelimerkit olivat nykyisen hallinnon puolella.

Ennen vaaleja Hun Senin johtama hallitus on estänyt tiedotusvälineitä julkaisemasta kriittisiä artikkeleita ja määrännyt 17 internet-sivustoa suljettaviksi määräajaksi vedoten turvallisuussyihin.

Viime vuosina hallinto on ajanut alas yli 30 radiokanavaa ja kaksi englanninkielistä sanomalehteä.

Parlamenttivaaleissa valtapuolueen ainoa todellinen oppositiovoima Kambodzhan kansallinen pelastuspuolue lakkautettiin viime vuonna oikeuden päätöksellä.

Oppositiopuolue ja sen maanpaossa oleva johtaja Sam Raimsy ovat tuominneet vaalituloksen tuoreeltaan ja sanoneet sen merkitsevän demokratian kuolemaa Kambodzhassa. Puolue vaatii kansainvälistä yhteistöä torjumaan vaalien tuloksen.

EU, Yhdysvallat ja Japani ovat jo ennalta tuominneet Kambodzhan vaalit epärehellisiksi.

Yhdysvaltain Valkoinen talo kertoo harkitsevansa viisumirajoitteita Kambodzhan hallinnon edustajille vastauksena "vääristyneisiin vaaleihin", joissa Hun Senille ei ollut todellisia haastajia.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders sanoi tiedotteessa sunnuntaina, että äänestys epäonnistui edustamaan Kambodzhan kansan tahtoa.

Tulos ei yllättänyt kansalaisia: "Samaa vanhaa"

Kambodzhan kansanpuolue CPP sanoo voittaneensa sunnuntain vaaleissa parlamentin kaikki 125 paikkaa. Asiasta kertoi puolueen tiedotusvastaava Sok Eysan. Puolue teki arvionsa alustavien vaalitulosten pohjalta.

Vaaleissa äänesti Kambodzhan vaalikomitean mukaan 82 prosenttia äänestämään oikeutetuista.

Uutistoimisto Reuters kiersi äänestyspaikkoja sunnuntaina pääkaupungissa Phnom Penhissä ja moni niistä vaikutti hiljaiselta. Osa äänestäneistä kertoi antaneen äänen, jotta he eivät joutuisi vaikeuksiin.

Nainen antoi äänensä Phonom Penhissä sunnuntaina.
Nainen antoi äänensä Phonom Penhissä sunnuntaina.Kith Serey / EPA

Reutersin pääkaupungissa tapaamat ihmiset eivät suhtautuneet vaalien voittajaan suurella intohimolla.

– Samaa vanhaa. Hun Sen jälleen, sanoi tuk tuk -mopon kuljettaja, joka ei halunnut kertoa nimeään peläten turvallisuutensa puolesta.

Markkinoilla ostoksia tehnyt 60-vuotias Meas Sinuon kertoi olevansa tulokseen tyytyväinen.

– Tämä hallinto on tehnyt hyviä asioita. Haluan heidän kuitenkin auttavan ihmisiä enemmän.

Kambodzhan vaalien virallisia tuloksia saadaan vielä odottaa. Lopulliset tulokset julkaistaan tarkistuslaskentojen jälkeen elokuun puolivälissä.

Juttua päivitetty 30.7. klo 9:37: Lisätty valtapuolueen kertoneen voittaneensa kaikki parlamenttipaikat. Aikaisemmin Kambodzhan kansanpuolue kertoi saaneensa 114 paikkaa 125:stä.

Lue lisää:

Kambodzhassa vaalit – oppositio kielletty

Aiheesta muualla:

Cambodia election: Hun Sen wins 'sham' election in landslide after silencing main opposition (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AP, STT