1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koti ja asuminen

Koiralle ulkoiluttaja netistä ja puutarhatalkoot pystyyn Facebookissa – taloyhtiön yhteisöllisyys syntyy nyt somessa ja sovelluksissa

Yhteisöllisessä asuinkorttelissa Joensuussa ihmisiä saattaa yhteen myös palkattu työntekijä.

koti ja asuminen
Penttilänrannan monisukupolvikorttelin asukkaita asukastuvassa.
Asukastupa on Penttilänrannan monisukupolvikorttelin kohtaamispaikka. Asukkaat Riikka Kolehmainen (vas.), Tenho Kuikka sekä Joensuun Kotien toimitusjohtaja Juha Heikura.Annika Martikainen / Yle

Entä jos sinun taloyhtiössäsi olisi käytössä oma sähköauto? Joensuun Penttilänrannassa sijaitsevassa yhteisöasumisen korttelissa jaetaan moni asia: vuokraan kuuluvat muun muassa kuntosali, saunavuorot sekä pyöränkorjaushuone. Yhteiskäytössä olevan sähköauton varaaminen onnistuu puhelinsovelluksella.

Korttelin sydän on asukastupa, jossa voi vaikka lukea päivän lehden tai pitää lasten synttärit. Setlementtiasuntojen konseptissa yhteisillä tiloilla ja tapahtumilla halutaan tuoda asukkaat yhteen ja saada yhteisöllisyys kukkimaan. Asukkaina on myös kehitysvammaisia sekä vanhuksia.

Penttilänrannan monisukupolvikortteli on ensimmäinen isompi yhteisöllisen vuokra-asumisen kokeilu Pohjois-Karjalassa, ja se on Setlementtiasuntojen ja Joensuun Kotien yhteishanke. Asukkaita tuodaan yhteen somen, korttelin oman sovelluksen sekä palkatun työntekijän avulla.

Penttilänrannan monisukupolvikorttelin yhteisökoordinaattori Minna Patama näyttää, kuinka yhteiskäytössä oleva sähköauto varataan puhelinsovelluksella.
Yhteiskäytössä on sähköauto, jonka asukkaat voivat vuokrata käyttöönsä. Penttilänrannan yhteisökoordinaattori Minna Patama näyttää, kuinka auton varaus onnistuu puhelinsovelluksella.Annika Martikainen / Yle

Ensimmäiset asukkaat muuttivat Penttilänrannan monisukupolvikortteliin toukokuun lopulla. Yksi heistä on Katri Veikkolainen, jonka mukaan yhteiselo on lähtenyt hyvin käyntiin.

– Meillä oli pihalla yrttien istutustalkoot, johon osallistui useampi kymmenen ihmistä. Siinä oli helppo tutusta naapureihin, sanoo Veikkolainen.

Myös korttelin oma Facebook-ryhmä rikkoo jäätä: Veikkolaisen mukaan naapureiden kanssa on helpompi aloittaa rupattelu korttelin sisäpihalla, kun ensiksi heidän kanssaan on jutellut somessa.

Yhteisökoordinaattori auttaa tapahtumien järjestämisessä

Yhteisöllisyys ei aina synny itsestään, vaan usein se vaatii pientä tuuppimista. Sen vuoksi Penttilänrannan monisukupolvikortteliin on palkattu yhteisökoordinaattoriksi Minna Patama, jonka tehtävänä on kannustaa asukkaita mukaan yhteisiin tapahtumiin sekä neuvoa asumiseen liittyvissä asioissa.

– Asukkailla itsellään on ideoita kivoista tapahtumista ja minä sitten laitan pyörät pyörimään: kerään porukan kokoon ja lähdemme yhdessä suunnittelemaan.

Penttilänrannan monisukupolvikorttelissa Joensuussa on polkupyörien huoltotila.
Huoltotilassa on työkaluja pyörän korjaamiseen.Annika Martikainen / Yle

Viime aikoina työn alla on ollut pihakirppiksen suunnittelu asukkaiden kanssa. Pataman mukaan yhteisöllisyyttä ei voi pakottaa, vaan se lähtee asukkaista itsestään.

– Minusta tuntuu, että meidän asukkaamme ovat hyvin innostuneita yhteisöllisyydestä ja sen yhdessä rakentamisesta, sanoo Patama.

Penttilänrannassa otetaan mallia Setlementtiasuntojen muista yhteisöllisen vuokra-asumisen kohteista, joista ehkä tunnetuin on Helsingin Jätkäsaaren Sukupolvienkortteli. Yhteisöllisiin kortteleihin on syntynyt esimerkiksi kalastuskerhoa ja ruuanlaittoklubia.

Diginäytöillä on ajantasaisin tieto

Osallistuminen yhteisiin rientoihin vaatii myös tehokasta ja mutkatonta tiedottamista korttelin tapahtumista. Penttilänrannassa käytössä ovat ihmisiä lähellä olevat kanavat, eli some ja korttelin oma Kerros-sovellus.

– Sovelluksella asukkaat voivat viestiä toisilleen tai pyytää naapuriapua, vaikka koiralle ulkoiluttajaa, sanoo Patama.

Penttilänrannan monisukupolvikorttelin sisäpihalla yhteisökoordinaattori Minna Patama (vas.) sekä asukkaat Riikka Kolehmainen, Tenho Kuikka ja Katri Veikkolainen. Oikealla Joensuun Kotien toimitusjohtaja Juha Heikura.
Pihakirppis on määrä järjestää Penttilänrannan korttelin sisäpihalla. Yhteisökoordinaattori Minna Patama (vas.) sekä asukkaat Riikka Kolehmainen, Tenho Kuikka ja Katri Veikkolainen. Oikealla Joensuun Kotien toimitusjohtaja Juha Heikura.Annika Martikainen / Yle

Digitaalisilla infotauluilla yhteisökoordinaattori Patama kutsuu asukkaat pihakirppiksen suunnittelukokoukseen tai taloyhtiö kertoo korjattavasta ulko-oven moottorista. Jos digitaalisten kanavien käyttö tökkii, voi yhteisökoordinaattorilta varata ajan, jossa hän opastaa somen tai sovelluksen käytössä.

Joensuun Kotien toimitusjohtajan Juha Heikuran mukaan oppeja on tarkoitus käyttää heidän taloissaan laajemminkin. Joensuun kaupungin omistamalla Joensuun Kodeilla on asuntoja yli 170 osoitteessa.

– Etuna tässä on se, että yksittäisiä toimivia asioita voidaan käyttää myös muissa kohteissamme, sanoo Heikura.

Lue seuraavaksi