Kadonneen malesialaiskoneen mysteeri ei ratkennut vieläkään – matkustajakoneen ja 239 ihmisen etsimistä ei jatketa toistaiseksi

Omaiset pettyivät tutkijaryhmän raporttiin, joka ei paljastanut uusia löydöksiä vuonna 2014 kadonneen MH370-lennon kohtalosta.

Malaysia Airlinesin lento 370
Lentokoneen mukana kadonneiden matkustajien omaiset pettyivät tutkimusraporttiin, joka ei valottanut syytä mysteerilennon kohtaloon.
Lentokoneen mukana kadonneiden matkustajien omaisia tukemassa toisiaan raportin julkaisupäivänä.EPA

Reilut neljä vuotta sitten kadonnutta malesialaiskonetta käsittelevä uusi tutkimusraportti ei tarjoa syytä katoamiselle, kertovat koneessa olleiden omaiset. Raportti julkistetaan myöhemmin tänään. Omaiset saivat nähdä raportin jo aiemmin.

Kuala Lumpurista Pekingiin matkalla ollut MH370-matkustajalennon kone katosi maaliskuussa 2014, kun se oli kääntynyt pois reitiltään. Koneessa oli 239 ihmistä.

Malaysia Airlinesin koneen oletetaan olleen keskellä Intian valtamerta, kun siitä saatiin viimeinen signaali.

400-sivuinen raportti toisti Malesian aikaisemmin kertomaa: kone ehti lentää seitsemän tuntia ilman että siihen saatiin viestiyhteyttä. Tutkijat eivät onnistuneet määrittelemään katoamisen syytä. Raportin mukaan "kolmannen osapuolen osallisuutta" tapahtumaan ei voida poissulkea.

Uutistoimisto AP:n haastattelemat omaiset kertoivat turhautumisestaan tutkinnan jättämiin aukkoihin ja vastaamattomiin kysymyksiin.

Osa omaisista käveli vihaisina ulos raportin esittelytilaisuudesta.

Etsintöjen tuloksena muutama rantaan huuhtoutunut koneen osa

Kuluneiden vuosien aikana on löydetty kolme koneeseen varmuudella kuulunutta osaa Intian valtameren rannikkovaltioista, mutta itse kone on pysynyt kadoksissa.

Virallisissa etsinnöissä, jotka loppuivat viime vuoden tammikuussa, käytiin läpi 120 000 neliökilometriä merenpohjaa. Etsinnöissä oli mukana Australia, Malesia ja Kiina.

Etsintöjä jatkoi vielä yksityinen yritys, joka kävi läpi 25 000 neliökilometrin kokoisen alueen käyttäen hyväksi muun muassa robotteja, jotka voivat sukeltaa aina kuuteen kilometriin saakka.

Mikäli kone olisi löytynyt, yritys olisi saanut 70 miljoonan dollarin palkkion.

Malesian viranomaiset kertoivat, että tuore raportti ei sulje kadonneen malesialaiskoneen tutkintaa, sillä konetta ei ole vielä löydetty. Etsintöjä ei kuitenkaan jatketa, ellei esiin nouse uskottavaa näyttöä koneen mahdollisesta sijainnista.

Lennon MH370 katoamisen syistä on esitetty monenlaisia teorioita. Niitä on ollut mahdoton kumota tai vahvistaa.

Kanadalaisen onnettomuustutkijan teorian mukaan lentäjä olisi lentänyt koneen tahallaan mereen, mutta australialaisviranomaiset ovat pitäneet teoriaa epäuskottavana. Australialaistutkijat ovat arvioineet, että kone olisi syöksynyt meren polttoaineen loputtua.

Aiheesta muualla:

UPDATE 3-New MH370 probe shows controls manipulated, but mystery remains unsolved (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: STT, AP, Reuters