Nyt somessa leviää #metwo – Saksasta lähtenyt kampanja kerää kuvauksia arkipäivän rasismista

Jalkapalloilija Mesut Özilin ero Saksan maajoukkueesta aloitti laajan keskustelun integraatiosta ja maahanmuutosta. Jo kymmenet tuhannet ovat jakaneet tarinansa sosiaalisessa mediassa.

rasismi
Nuoret aikuiset keskustelevat työmessuilla.
Maahanmuuttajille ja pakolaisille suunnatut työmessut Berliinissä Saksassa tammikuussa 2017.EPA/CARSTEN KOALL

Saksassa tähtijalkapalloilija Mesut Özilin viimeviikkoinen ero maajoukkueesta rasismin takia on laukaissut maanlaajuisen keskustelun integraatiosta ja maahanmuutosta.

Nyt kymmenet tuhannet maahanmuuttajataustaiset saksalaiset kertovat sosiaalisessa mediassa arkipäivän rasismista uudella #metwo-tunnisteella.

Hashtag mukailee maailmanlaajuisen #metoo-kampanjan tunnistetta. Sanalla "two" eli kaksi viitataan siihen, että julkaisujen kirjoittajilla on kaksi tai useampia kulttuuri-identiteettejä.

– Vanhempainilta koulullani. Isältäni kysyttiin, johtuvatko huonot arvosanani siitä, että joudun tekemään kotitöitä "kulttuurimme" takia. Lisojen ja Lenojen vanhemmilta kysyttiin empaattisesti, johtuivatko huonot arvosanat jostakin traumaattisesta tapahtumasta, kuvailee Dimitra Dermitzaki Twitterissä.

– Äitini laittoi minulle joka aamu ruokaa koulua varten. En raaskinut kertoa hänelle, että minua kiusattiin koulussa, koska olin ainoa, jolla ei ollut jotakin saksalaista ruokaa mukana, An Phan kuvailee.

– Olen syntynyt Saksassa ja osallistuin suulliseen kokeeseen Essenin yliopistossa. Professorini kysyi minulta kokeen aluksi: Mitä teille kuuluu? Pidättekö Saksasta? Entä milloin ajattelitte palata kotimaahanne? Vastasin, että olen syntynyt täällä 25 vuotta sitten, ja että Saksa on kotini, kirjoittaa Ardalan Hashemi.

"Jos tekee virheitä, puhutaan heti maahanmuuttotaustasta"

Toimittaja Ali Can aloitti #metwo-kampanjan (siirryt toiseen palveluun) Özilin eron jälkeen antaakseen tilaa kertomuksille rasismista arkipäiväisissä tilanteissa.

– Jos menestymme Saksassa, meitä pidetään täydellisesti sopeutuneina. Jos kuitenkin teemme virheitä, tulee heti puhe maahanmuuttotaustastamme, Can sanoo Der Spiegel -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) ja Perspective Daily -julkaisussa.

Saksankielisten #metwo-julkaisujen rinnalle on tullut yhä enemmän englannin- ja muunkielisiä julkaisuja. Rasismia ja integraatiota käsitellään päivittäin saksalaismedioissa (siirryt toiseen palveluun).

Saksan ulkoministeri Heiko Maas on osallistunut aktiivisesti Twitter-keskusteluun aiheesta.

– Jos joku ajattelee, ettei Saksassa ole rasismia, kehotan lukemaan #metwo-keskustelua, hän kirjoitti.

– On vaikuttavaa ja kipeää, kuinka monet ihmiset puhuvat aiheesta. Osallistukaamme keskusteluun heidän kanssaan: rasismia vastaan, aina ja kaikkialla, Maas sanoi.

Lisää aiheesta:

”Voittaessamme olen saksalainen, mutta häviön jälkeen olen maahanmuuttaja” – Saksan jalkapallomaajoukkueen tähden lopettamisilmoitus aiheutti kohun, jota joutui kommentoimaan valtionjohtokin

Analyysi: Jalkapalloilija Mesut Özil erosi Saksan maajoukkueesta – Turkin presidentti Erdoğan ottaa kohusta kaiken irti

Saksan sisäministeri kohautti: "Islam ei kuulu Saksaan"