Ilouutisia uimareille: laajat sinilevälautat häipyivät Suomenlahdelta

Voimakas tuuli sekoitti levälauttoja lauantaina.

levät
Merenranta
Suomenlahden rannoilla alkaa olla taas kirkasta. Levälautat ovat hävinneet esimerkiksi Pyhtään Kaunissaaren rannoilta.Katri Mannonen / Yle

Sinilevän määrä on vähentynyt Suomenlahdella.

Voimakas tuuli hajotti sinilevälautat veteen lauantain aikana.

– Vielä perjantaina satelliittikuvissa näkyi sinilevää kauttaaltaan Suomenlahdella. Tuulet sekoittivat varsin tehokkaasti sinilevät veteen, Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) merikeskuksen tutkija Sirpa Lehtinen kertoo.

Suomenlahdella on ollut tänä kesänä poikkeuksellisen paljon sinilevää. Lehtisen mukaan tämän kesän tilanne on ollut huonoin koko 2010-luvun aikana.

– Voimakkaisiin sinileväkukintoihin on vaikuttanut esimerkiksi Itämeren tila eli pääaltaan pohjan hapettomista alueista on siirtynyt ravinnepitoista vettä Suomenlahdelle.

Rajavartiolaitoksen ilmakuvaa Suomelahden ja Hangon edustan levätilanteesta.
Suomenlahdella Hangon edustalla on ollut runsaasti sinilevää.Rajavartiolaitos

Uusia kukintoja voi tulla loppukesästä

Helteet ja lämmin vesi lisäävät sinilevän kasvunopeutta.

– Tyyni jakso mahdollisti sinilevän nousun veden pintakerrokseen ja ne muodostivat helposti havaittavia sinilevälauttoja, Lehtinen kertoo.

Sinilevien esiintymiin vaikuttavat lämpötilan lisäksi veden virtaukset ja tuulisuus. Sirpa Lehtisen mukaan on mahdollista, että sinileväkukintoja tulee vielä loppukesästä.

– Jos levät saavat pintakerrokseen vielä syvemmältä vedestä uutta ravinnepitoisempaa vettä, niin se ruokkii sinilevää lisää. Isoja levälauttoja voi tulla näkyviin, mikäli lämmin ja tyyni sää pysyy. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että tilanne on helpottamaan päin.

Uimaan omalla vastuulla

Sinilevämäärät voivat vaihdella hyvinkin paljon eri rannoilla lyhyellä etäisyydellä. Sirpa Lehtisen mukaan sellaisella paikalla, missä ei näy levää, uskaltaa uida.

– Täytyy katsoa, miltä sillä hetkellä näyttää.

Haminan terveystarkastajan Harri Julkusen mukaan uimareita voidaan varoittaa leväisestä vedestä, mutta uiminen on viime kädessä aina henkilön oman arviointikyvyn varassa.

– Jokainen tekee itse oman riskiarvion. Jos vedessä on pieniä määriä sinilevää, niin pitää varoa, ettei vettä mene suuhun. Uinnin jälkeen on myös hyvä käydä suihkussa, hän toteaa.

Haminassa terveystarkastajat ovat aiemmin kesällä olleet huolissaan perheistä, jotka antavat lastensa uida sinilevävedessä. Tällä hetkellä levätilanne näyttää kuitenkin paremmalta.