Jääkaappi ja pakastin urakoivat uupumukseen asti, mutta ilmalämpöpumppu on helteellä kodin suurin sähkösyöppö

Makuuhuoneen tehokas viilennys helteellä näkyy seuraavassa sähkölaskussa. Pakastimen korjaajaa joutuu nyt odottamaan parisen viikkoa.

Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Muun muassa kylmälaitteita huoltavan tamperelaisen perheyrityksessä Piketassa on ruuhkaa. Töitä on enemmän kuin ehditään tehdä.

Huoltopäällikkö ja perheyrityksen toinen omistaja Kari Järvinen joutuu ohjaamaan asiakkaita muiden korjaajien pakeille.

– Tosin ongelma on sama koko alalla. Kaikki kylmälaitteet ovat pitkien helteiden vuoksi kovilla, ja toisaalta osa miehistä kesälomalla.

Ilmanlämpöpumppu kannattaa käynnistää vasta, kun tulee kotiin.

Sami Seuna

Pakastin on monilla tältä kesältä jo sen verran täynnä, että korjaajaa ei voi odotella päiväkausia. Ylöjärveläisen YIH Oy:n asentaja Jan Pimiä laskeskelee, ettei korjaus aina edes kannata.

– Jos kodin pieni arkkupakastin lakkaa toimimasta, uuden laitteen saa halvemmalla kaupasta kuin mitä vanhan korjaus maksaisi.

Motivan energia-asiantuntija Sami Seuna neuvoo, että laitteen ikä pitenee ja kulutus laskee helpoilla konsteilla.

– Kannattaa sulattaa pakastin säännöllisesti. Pölyjen imurointi kylmäaineputkista laitteen takaa pidentää ikää ja laskee sähkönkulutusta. Myös pakastimen lämpötila kannattaa tarkistaa ja valita oikein.

Ilmalämpöpumppu viilentää tai lämmittää – ja kuluttaa

Ilmalämpöpumppu käy talvella lämmittämiseen ja kesällä jäähdyttämiseen. Kari Järvisen mukaan ilmalämpöpumput kestävät hellettä aika hyvin, paremmin kuin esimerkiksi kodin kylmäkoneet.

Kaikenlainen ilman viilentäminen vie paljon sähköä.

Kari Järvinen

– Pumput eivät ole samalla tavalla kovilla kuin vaikkapa jääkaappipakastimet kuumassa huoneessa. Tosin ilmalämpöpumppu vie paljon sähköä, kun sitä käytetään kuuman ilman viilennykseen. Kaikenlainen ilman viilentäminen yleensäkin vie paljon sähköä.

Motivan energia-asiantuntija Sami Seuna muistuttaa, että myös ilmalämpöpumpun kulutusta voi hillitä helposti.

– Sitä ei kannata jättää päiväksi päälle, kun lähtee töihin. Laite kannattaa käynnistää vasta, kun tulee kotiin. Kiinteällä lämpöpumpulla jäähdytys käy aika nopeasti, vinkkaa Seuna.

Laitteen asetuslämpötila kannattaa valita maltillisesti. Jo 24–26 astetta tuntuu mukavalta, sillä viiletessään ilma myös kuivahtaa.

Viikkosiivouksessa kannattaa imuroida pölyt myös ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimesta, ettei puhdistus unohdu kokonaan ja suodatin mene tukkoon.

Joskus väitetään, että kesän viilennys söisi kaiken ilmalämpöpumpun talvella tuomasta säästöstä.

– Ei minusta, kyllä siitä vielä plussalle jää, sanoo Piketan Kari Järvinen. Motivan Sami Seuna on asiasta samaa mieltä.

Esimerkiksi Vattenfall (siirryt toiseen palveluun) ja Turku Energia (siirryt toiseen palveluun) kertovat verkkosivuillaan, miten paljon eri kodinkoneet kuluttavat energiaa.

Lue myös: