Mies aikoo kasvattaa viljaa ja riisiä sisätiloissa Tampereella – Mansikka-Alina tunnetulla keksijällä uudet suunnitelmat

Ali Amirlatifi kertoo neuvottelevansa kaupungin kanssa laajentamisesta perinteisellä tehdasalueella.

innovatiivisuus
Mies seisoo sisätiloissa mansikantaimi kädessään.
Arkistokuva. Ali Amirlatifin yritys hakee vesiviljelystä sisätiloissa apua viljelyn ongelmiin.Matias Väänänen / Yle

Mies tunnetaan Mansikka-Alina, sillä mansikasta se kaikki lähti.

Iranissa syntynyt Ali Amirlatifi pettyi vuosia sitten mansikan viljelyyn Suomessa avomaalla. Satoa tuli niukasti, kun linnut pistelivät herkut suuhunsa.

Mies päätti kokeilla, miten mansikat kasvavat sisätiloissa vesiviljelyssä. Mansikkaa viljellään sisätiloissa ravinneliuosten ja keinovalojen avulla. Menetelmän ansiosta saadaan useammin satoa ja energiaa kuluu vähemmän. Kasvit kasvavat pienemmässä tilassa, koska ne ovat pystysylintereissä.

Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi huhtikuussa, miten Amirlatifin Evergreen Oy:n koetehdas tuotti ensimmäistä satoaan Tampereen Hiedanrannassa. Amirlatifi on saanut kansainvälisen innovaatiopalkinnon, mistä presidentti Sauli Niinistö on onnitellut.

Iltalehti kertoi (siirryt toiseen palveluun)viikonloppuna, miten yrittäjä aikoo mullistaa maailman mansikkabisneksen.

Neuvottelee Tampereen kaupungin kanssa

Ali Amirlatifi kertoo neuvottelevansa parhaillaan Tampereen kaupungin kanssa tuotannon laajentamisesta Hiedanrannassa. Hiedanranta on M-realin vanhaa tehdasaluetta, jonne on noussut tunnettu kulttuurikeskittymä graffiiteineen Tampereella.

– Kasvatamme vihanneksia ja kukkia. Nyt teen systeemiä, että voisin tuottaa viljaa, riisiä, vehnää ja eläinten ruokaa. Rakennan prototyyppiä, ja aloitan 15 päivän tai kuukauden kuluttua.

Amirlatifi kehittää menetelmää, jossa sisällä kasvatettu eläinten ruuan sato voitaisiin korjata jopa viikon välein. Normaalisti viljelijät saavat sadon vain kerran tai pari vuodessa.

– Alustavia keskusteluja on käyty. Puhutaan nykyisestä rakennuksesta ja muutamasta lähirakennuksesta, Tampereen kaupungin tilapäällikkö Niko Suoniemi sanoo.

Suoniemen mukaan keskusteluja käydään vedenpuhdistamosta ja kulttuurikuutiona tai hiertämönä tunnetusta rakennuksesta.

Tällä hetkellä Tampereen kaupunki vuokraa kohteita, mutta tulevaisuudessa kaupungin on tarkoitus luopua kohteista. Rakennukset ovat Suoniemen mukaan huonokuntoisia ja vaativat kaikki korjausta.

Amirlatifi kertoo tehneensä yhteistyötä YK:n ruokajärjestön FAO:n kanssa. Toiveissa on, että sisätilassa viljely voisi vähentää nälänhätää. Hänen mukaansa se on energiatehokasta ja kehitysmaissa lisäapua tulisi aurinkoenergiasta.

Menossa Dubaihin

Tiistaina aamulla Amirlatifi lentää Dubaihin. Hänet on kutsuttu Yhdistyneihin arabiemiirikuntiin auttamaan ministeriötä ruokaturvallisuudessa ja kestävästä kehityksestä. Keksijä on ollut aiemminkin Lähi-idässä esittelemässä menetelmäänsä.

Amirlatifi on laittanut omaa rahaansa, sijoituksia, säästöjä ja perintöä sekä lainaa projektiin yhteensä neljä miljoonaa euroa.

Puukehikon sisällä on muovisia putkia, joissa on reikiä mansikan taimien ruukkuja varten.
Mansikat kasvatetaan sylintereissä. Arkistokuva Amirlatafin viljelystä vuodelta 2016.Matias Väänänen / Yle

Mistä miehellä on tällaiset rahat?

– Kun lähdin maastani, minulla ei ollut mitään. Kun tulin Kanadaan, minulla oli 50 dollaria. Työskentelin ankarasti joka päivä.

Kauppatieteiden kandidaatti ja insinööri Amirlatifi on ollut yrittäjä Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Suomessa.

Vuonna 2005 hän perusti autoyrityksille takuiden ulkoistamispalveluja tuottavan Finntakuu Oy:n. Aamulehden mukaan (siirryt toiseen palveluun)yrityksen liikevaihto oli vuonna 2016 noin 1,5 miljoonaa euroa.

– Ainoa kerta, kun en ollut yrittäjä, olin Microsoftilla töissä, hän kertoo.

Amirlatifi sanoo, että sisäviljely-yritys pysyy Suomessa.

– Pidän itseäni suomalaisena. Perheeni on suomalainen ja olen itse Suomen kansalainen. Pidän huolta, että yritys pysyy Suomessa.

Lue lisää:

Mansikkatehtailija uskoo talvi-istutuksiin: "Satoa saadaan jo tammikuussa" (23.12.2016)