”Tähystys laiminlyöty kummassakin veneessä” – Nauvon turman molemmat kuljettajat epäilyksen alla

Nauvon sunnuntaisen veneturman molempia osapuolia epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

vesiliikenneonnettomuudet
Toista onnettomuusvenettä hinataan satamaan.
Toista onnettomuusvenettä hinataan satamaan.Meripelastuskeskus Turku

Tekninen tutkinta on tuonut hieman lisävalaistusta Saaristomerellä sunnuntaina tapahtuneeseen vakavaan veneonnettomuuteen. Kahden huviveneen törmäyksessä Nauvon ja Innamon välisillä vesillä loukkaantui vakavasti kolme ihmistä. He ovat edelleen sairaalassa tehohoidossa.

Alusten karttaplottereista saatujen kulkutietojen perusteella on kyetty selvittämään veneiden kulkusuunnat ja -nopeudet turmahetkellä melko tarkkaan.

Varsinainen onnettomuuden syy on kuitenkin edelleen hämärän peitossa, kertoo tutkinnanjohtaja, kapteeniluutnantti Jari Nieminen.

– Lähes ainoan johtopäätöksen voi tehdä siitä, että kummassakin aluksessa on selkeästi laiminlyöty riittävä tähystys. Veneet ovat törmänneet alueella, jossa muita näkymäesteitä ei ole. Kummankin aluksen ohjaajan olisi pitänyt helposti kyetä havaitsemaan toinen alus.

Nopeudet tavanomaisia alueella

Onnettomuuden molemmat osapuolet ovat Jari Niemisen mukaan tällä hetkellä epäilyksen alaisia.

– Kulkureittien perusteella näyttäisi nyt siltä, että pienempi alus olisi ollut tilanteessa väistämisvelvollinen. Mutta kuten hyvin tiedämme, myöskään oikeutta päälle ajoon ei ole. Tästä syystä molempien alusten ohjaajia tutkitaan tällä hetkellä epäiltyinä törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Niemisen mukaan suuremmassa veneessä on autopilotti, mutta tällä hetkellä on epäselvää, onko se ollut käytössä onnettomuushetkellä. Ylinopeudesta ei tutkinnanjohtajan mukaan voida puhua turman syynä.

– Alueella ei varsinaisesti ole nopeusrajoitusta. Navigaatiojärjestelmistä saadun tiedon mukaan nopeudet ovat olleet alueelle varsin tavanomaisia. Nopeuksien puolesta ei voida puhua mistään varomattomasta hurjastelusta.

Pienemmässä aluksessa olleet kolme ihmistä ovat edelleen sairaalassa tehohoidossa. Tutkinnanjohtaja Jari Nieminen arvioi, että heitä päästään kuulemaan aikaisintaan keskiviikkona.

Lue lisää:

Vakavassa veneonnettomuudessa Turun saaristossa loukkaantunut perhe edelleen tehohoidossa – "Kuin kuorma-autolla olisi ajettu päin pienempään kulkuneuvoon"

Kolme loukkaantui vakavasti veneiden törmäyksessä Nauvossa – tapahtumien kulku epäselvä, paikalla hyvä näkyvyys