1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

Kaupunkilaiset pakenevat helteitä hotellien ilmastoituihin huoneisiin – "Töölössä vanhoissa kivitaloissa asuvat vanhukset hakeutuvat viileään nukkumaan"

Hotellien ilmastoidut huoneet vetävät puoleensa nyt myös oman kaupungin väkeä. Uusi ilmiö näkyy ainakin Helsingin hotelleissa.

helle
Kaupunkilaiset pakenevat helteitä ilmastoituihin hotellihuoneisiin.
Kaupunkilaiset pakenevat helteitä ilmastoituihin hotellihuoneisiin.Kari Ahotupa / Yle

Viileä ja kuiva yö on tällä hetkellä monen suomalaisen unelma.

Moni näyttää Helsingissä toteuttaneen unelmansa, sillä kantakaupungin hotelleista kerrotaan, että heillä on ollut asiakkaita, jotka ovat tulleet ilmastoinnin perässä hotelliin yöksi. Osa on tullut hotelliin yöksi melkein samasta korttelista.

Asia vahvistetaan useamman hotellin vastaanotosta Helsingissä.

Etu-Töölön ja Kampin välimaastossa sijaitsevan Hotelli Helkan hotellijohtaja Jukka Räisänen kertoo, että erityisesti vanhemmat ihmiset ovat siirtyneet nukkumaan hotelleihin.

– Tästä Töölön alueelta vanhoissa kivitaloissa asuvat vanhemmat ihmiset ovat hakeutuneet tänä kesänä meille, Räisänen sanoo.

Huoneet viilennetään valmiiksi

Näillä helteillä hotellit, joissa on ilmastointi ja jäähdytysjärjestelmä, pyrkivät tietenkin maksimoimaan asiakkaan viileyskokemuksen.

Esimerkiksi Hotelli Helkassa pyritään varmistamaan, että huoneet ovat viileitä, kun asiakas tulee paikalle. Lämpötila säädetään valmiiksi vajaaseen kahteenkymmeneen asteeseen.

– Me säädämme lämmön niin, että sinne huoneeseen on mukava tulla. Vieraat saavat säätää lämpötilan sitten sopivaksi itselleen, Jukka Räisänen kertoo.

Ilmastointi on asetettu 20 asteen paikkeille kaikissa Hotelli Helkan huoneissa.
Kari Ahotupa / Yle

Ilmastoinnin tyyppiä tiedustellaan

Räisäsen mukaan ilmastoinnista on kyselty jo muinakin kesinä, mutta ei siinä määrin kuin tänä kesänä. Nyt kysellään jo varaustilanteessa. Myös ilmastoinnin tyyppi kiinnostaa: onko jäähdytystä vai ei.

Oman kaupungin hotelleissa yöpyminen ei sekään ole uutta. Hotellijohtaja Jukka Räisäsen mukaan esimerkiksi pikkujouluaikaan oman kaupungin hotellit ovat suosittuja. Muina aikoina oman kaupungin hotelleissa yöpyvät muun muassa pikkulapsiperheiden äidit tai isät, jotka haluavat nukkua edes yhden yön hyvin.

Mutta kuumuutta pakoon hotelliin yöksi – se on Räisäsen mukaan uusi ilmiö.

Lue seuraavaksi