Hyppää sisältöön

Metsäpalon sammuttaminen on tiukkaa taistelua Kauhavalla – "Keli syö miestä ja kalustoa"

Paloalueen rajat ovat pitäneet ja sammutustöihin on tänään saatu lisää resursseja. Sammutustöitä jatketaan täysillä läpi vuorokauden. Mukana on myös vapaaehtoisia.

Jälkisammutustöitä kesällä Kauhavan Viinikassa Ohranevan turvesuon viereisessä metsässä. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Kauhavan metsäpaloa on sammutettu helteisissä olosuhteissa koko päivä. Sadetta ei alueelle ole saatu, mutta tuuli on hieman yltynyt, kertoo tilannepaikkajohtaja, palomies Jari Kankaanpää. Asutusta palo ei kuitenkaan edelleenkään uhkaa.

Paikalla on sammuttajia turvetuotantoalueilta, puolustusvoimista ja pelastuslaitokselta yhteensä noin 100 henkeä. Paloalueen rajaamisen aikana sammuttajat tekivät jopa yli 13-tuntisia vuoroja, nyt työvuorojen pituutta on pyritty lyhentämään.

– Keli syö miestä ja kalustoa, sanoo Kankaanpää.

Sammutustöihin on saatu maanantaina lisää vaihtomiehiä ja kalustoakin muun muassa Vöyrin pelastuslaitokselta.

Kankaanpään mukaan rajattu paloalue on pitänyt eikä sammutustyössä ole tapahtunut ei-toivottua takapakkia. Sammutustöitä jatketaan edelleen.

– Tämä on tiukkaa taistelua. Täysillä vedetään, Kankaanpää sanoo.

Kauhavan maastopalon sammutukseen osallistui mm. varusmiehiä. Muonituspiste oli järjestetty turvenevan reunalle. Kuva: Mirva Ekman/Yle

Vapaaehtoisina paikalla

Turvetuotantoalueelta alkanutta, metsäpaloksi levinnyttä paloa on sammuttamassa myös turvetuottajia eri puolilta Etelä-Pohjanmaata.

– Työskentelemme noin 600 metrin matkalla [paloalueen] itäreunalla. Pidämme palopesäkkeitä, kuljetamme ja ruiskutamme vettä. Miehiä vaihtuu sitä mukaa, kun tarvitsee, sanoo työnjohtaja Jaakko Koskenranta EPV Bioturve Oy:sta.

Sammuttajien ruokahuollosta vastaa muun muassa Nurmon VPK. Kun sopimuspalokunnan sammutusmiehet lähtevät palopaikalle, tukiosaston miehet jäävät paloasemalle odottamaan pelastusjohdon komentoa muonituksen järjestämisestä.

– Kun sanotaan, että tarvitaan muonitus, me alamme toimia. Ruvetaan tekemään voileipiä hyvällä vauhdilla ja lähetetään valmiit tänne kentälle. Sitten odotetaan, että saadaan tyhjät kahviastiat takaisin – ja taas lähetetään ne täysinä kentälle, kertoo ruokakuorman kanssa palopaikalle saapunut Mauno Peltokoski.

Peltokosken mukaan Kauhavalle on ensimmäisen sammutusvuorokauden aikana toimitettu kahvia ja leipiä.

– Jos tarvitaan vahvempaa ruokaa, ruvetaan katselemaan keittiöhenkilökuntaa, Peltokoski sanoo.

.
.