Herätys: Moni kieltäisi muovikassit, rakentaako Pohjois-Korea uusia ohjuksia, ukkosia Lappiin ja länteen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Muovikasseja.
Henrietta Hassinen / Yle

Ylen Kysely: Yli kolmannes kieltäisi myytävät muovikassit kokonaan

Tuoreen kyselyn mukaan yli kolmannes suomalaisista (37%) haluaisi kieltää kauppojen kassoilla myytävät muovikassit kokonaan. Tulos selviää Taloustutkimuksen Ylelle tekemästä kyselystä yli tuhannelle kansalaiselle. Nykyistä noin 0,2 euron hintaa kassilta pitää sopivana 30 prosenttia vastaajista, puolen euron hintaa kannattaa joka viides vastaaja ja kahden euron hintaa vajaa kymmenesosa.

12-vuotias Jaakko Rikalainen rakastaa kansallispukuja niin paljon, että ompelee pian kolmannen – "Aluksi kaverit olivat vähän ihmeissään"

Jaakko Rikalainen halusi kansallispuvun niin kovasti, että taisteli kaavojen kanssa, kunnes puku syntyi. Hän rakastaa perinnepukujen värejä ja muotokieltä. Lisäksi Rikalainen puuhaa Jyväskylän Kansallispukujen tuuletuspäivä -tapahtumaa.

Jaakko Rikalainen kansallispuvussa.
Niko Mannonen / Yle

Washington Post: Pohjois-Korea näyttää rakentavan uusia ohjuksia

Pohjois-Korea vaikuttaa rakentavan parhaillaan uusia ohjuksia, kertoo Washington Post. Samalla tehtaalla tehtiin aiemmin mannertenväliset ballistiset ohjukset, joilla maa teki onnistuneet ohjuskokeet. Ohjusten rakentaminen on osa maan ydinaseohjelmaa.

Ranska kieltää älypuhelimet kouluissa

Ranskan lainsäätäjät hyväksyivät maanantaina lain, joka kieltää älypuhelinten ja muiden Internet-laitteiden käytön kouluissa, kirjoittaa saksalainen Deutsche Welle. Kielto koskee älypuhelimia, tabletteja ja vastaavia muita laitteita, jotka on kytkettävä pois päältä tai jätettävä kotiin.

nuoria puiston penkillä kännyköiden kanssa
Jaani Lampinen / Yle

Ukkosia Lappiin ja länteen

Tiistaiaamu on aurinkoinen ja lämmin, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Lännessä yksittäiset sadekuurot ovat mahdollisia. Iltapäivällä sade- ja ukkoskuurot yleistyvät länsirannikon tuntumassa sekä Lapissa. Idässä on aurinkoista. Lämpötila kohoaa yleisesti 30 asteen vaiheille.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Sääennuste tiistaille 31. heinäkuuta.
Sääennuste tiistaille 31. heinäkuuta.Yle