Ruotsin maastopaloja sammuttavat suomalaiset vaihtuivat – tehtävän jatkosta päätetään tällä viikolla

Maastopalot Keski- ja Pohjois-Ruotsissa alkavat olla hallinnassa.

metsäpalot
tien viereen pystytetty kannustuskyltti
Mikko Ahmajärvi / Yle

Ruotsia riivanneiden maastopalojen sammutuksessa perjantaista asti auttaneet suomalaiset pelastajat vaihtuivat maanantaina, tehtävää organisoivasta Kriisinhallintakeskuksesta kerrotaan.

Kaikkiaan 16 paikalla olevista 26 pelastajasta vaihdettiin. Lisäksi kolmihenkinen asiantuntijoista koostuva tukiyksikkö pysyy yhä alueella.

– Vaihtoon on useitakin syitä. Näitä ovat muun muassa työn raskaus ja haastavuus sekä kotimaan valmiuden ylläpito, kertoo valmiussuunnittelija Jukka Räsänen Kriisinhallintakeskuksesta.

Kotimaan valmius tarkoittaa sitä, että esimerkiksi pelastuslaitoksilla on saatavilla riittävästi käsipareja tarvittavien tehtävien hoitamiseksi.

Vaihdolle on tarvetta, sillä päivät ovat olleet pitkiä, kertoo tehtävää maanantaihin asti johtanut apulaispalopäällikkö Ari Virtanen.

– Kyllä henkilöstön jaksamista täytyy tässä ajatella. On pyritty siihen, että työvuorot olisivat 12-tuntisia, mutta ainahan siihen voi tulla viivästyksiä, Virtanen kertoo STT:lle.

Esimerkiksi sunnuntaina suomalaisten päivä venyi 14-tuntiseksi, kun pelastusjohto halusi hyödyntää lauantaina alkaneiden sateiden tarjoamia hyviä sammutusolosuhteita.

Suomalaiset hoitivat sunnuntaina oman osuutensa, eli rajoittivat palon sinne, minne oli sovittu. Virtanen totesikin Ylelle, että hän on tyytyväinen omaan väkeensä.

Suuri osa maastopaloista saatiin hallintaan viikonloppuna

Tällä hetkellä Ruotsin-tehtävän on tarkoitus kestää perjantaihin asti. Kriisinhallintakeskuksen Räsäsen mukaan päätös tehtävän mahdollisesta pidentämisestä tehdään sisäministeriössä tämän viikon aikana.

– Jos tarve jatkuu samana, niin nykyisellä kaavalla tehtävä saadaan pyörimään jatkossakin. Seuraamme sitä, mitä Ruotsin viranomaiset pyytävät ja tarvitsevat, hän kertoo.

Viikonlopun aikana suuri osa maastopaloista Keski- ja Pohjois-Ruotsissa saatiin hallintaan runsaiden sateiden avustuksella.

Jämtlandin läänissä riehuneet maastopalot saatiin sunnuntaina sammutettua kokonaan, Jämtlandin pelastuslaitos kertoo.

Palot on saatu hallintaan myös Gävleborgissa, jonka alueella Ruotsiin lähetetyt suomalaiset pelastusjoukot toimivat. Norrbottenin läänissä syttyi sunnuntaina uusia maastopaloja, mutta niiden leviäminen saatiin rajattua.

Taalainmaalla armeijan ampuma-alueella Älvdalenissa pelko räjähtämättömistä ammuksista hidasti sammutustöitä, mutta sielläkin palo on hallinnassa.

Lue lisää:

Yle Ruotsin Ljusdalissa: Suomalaiset palomiehet tekivät 14 tunnin päivän metsässä – "Olosuhteet ovat hankalat"

Suurpedot pakenevat Ruotsin metsäpaloja: karhut ovat lähteneet liikkeelle

Ruotsin maanviljelijöille yli sata miljoonaa euroa hätäapua kuivuuskatojen vuoksi

Tuhoisat metsäpalot ovat jokakesäinen ilmiö, mutta ne levittäytyvät entistä laajemmalle ja entistä pohjoisemmaksi – Katso kartalta, missä päin Eurooppaa palaa