1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Zimbabwelaiset äänestivät innolla – paikoin ongelmia jonojen kanssa

Oppositio syytti valtapuoluetta tahallisesta yrityksestä luoda epäjärjestystä vaalipaikoilla.

Äänestäjät jonottivat vaaliuurnille Mbaressa, Zimbabwessa maanantaina. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

Zimbabwelaiset ovat äänestäneet tänään maanantaina innolla tärkeissä presidentinvaaleissa, ensimmäisissä sitten vuosikymmeniä maata hallinneen Robert Mugaben valtakauden jälkeen.

Maan vaaliviranomaiset ilmoittivat myöhään illalla, että äänestysprosentti oli keskimäärin 75, korkeampi kuin edellisissä vaaleissa.

Jonoja syntyi monin paikoin äänestysasemille jopa niin, että oppositio syytti valtapuoluetta tahallisen epäjärjestyksen luomisesta. Pelättyjä väkivaltaisuuksia ei kuitenkaan syntynyt, vaan tunnelma oli enemmän riemumielinen.

Myös Euroopan unionin vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit ovat sujuneet pääsääntöisesti välikohtauksitta. Paikoin syntyi kuitenkin epäjärjestystä ja tuntikausien mittaisia jonoja.

– Joissain paikoissa ne (äänestysjonot) toimivat hyvin mutta joissain paikoissa ne olivat todella epäjärjestyksessä ja ihmiset suuttuivat ja lähtivät, sanoi EU:n päätarkkailija Elmar Brok.

– Emme ole saaneet selville sitä, oliko kyse sattumasta vai huonoista järjestelyistä.

Oppositio arvostelee järjestelyitä

Brokin mukaan lähtijät olivat etupäässä nuoria naisia. Juuri nuorten on arvioitu äänestävän enemmän opposition pääedustajaa, Nelson Chamisaa. Jonoja syntyi myös enemmän kaupungeissa, missä opposition kannatus on suurempaa.

Chamisa itse sanoi maanantaina, että viivytykset vaalipaikoilla ovat tahallinen yritys vaikuttaa hänen kannatukseensa.

Chamisan, 40, lisäksi toinen ennakkosuosikki vaaleissa on istuva presidentti Emmerson Mnangagwa, 75. Mnangagwa on ollut presidenttinä viime marraskuusta saakka. Tuolloin Robert Mugabe erosi tehtävistään armeijan painostamana. Mugabe, 94, johti Zimbabwea 37 vuotta.

Mugabe itse kävi äänestämässä pääkaupungin Hararen Highfieldsin alueella. Hän on aiemmin sanonut äänestävänsä Chamisaa, sillä on yhä katkera entiselle omalle puolueelleen ZANU-PF:lle, jota hän syyttää vallankaappauksesta.

Zimbabwelaiset äänestivät samalla myös 210 edustajaa parlamenttiin. Presidentinvaalien tuloksia odotetaan viiden päivän sisällä.

Päivitetty 30.7.2018 kello 22.47: Lisätty äänestysprosentti.

Aiheesta aiemmin:

Zimbabwen nuoret ratkaisevat maan presidentinvaalit – yli kolmannes äänestäjistä ei ole koskaan nähnyt vaaleja ilman Robert Mugabea

Zimbabwe pyristelee irti Mugaben katkerasta perinnöstä, mutta onko seuraaja vanhan vallan aave? Neljä syytä seurata käänteentekeviä presidentinvaaleja

Presidentinvaaleissa äänestetään Zimbabwen tulevaisuuden puolesta

Valkoiset maanviljelijät pakenivat vuorille, kun Zimbabwen presidentin miehet riistivät väkivalloin heidän tilansa – nyt he aikovat kuitenkin äänestää Mugaben puoluetta