Alvar Aallon suunnittelema, suojeltu kaupungintalo peruskorjattiin vihdoin Seinäjoella – "Silloin on mennyt hyvin, kun ei huomaa, että kaikki on laitettu kuntoon"

Seinäjoella toivotaan, että Alvar Aaltoa kunnioittaen tehty suojellun rakennuksen remontti vauhdittaisi Alvar Aalto -kaupunkien pääsyä Unescon maailmanperintölistalle.

Muutto kaupungintalolle on käynnissä Kuva: Merja Siirilä / Yle

Ensimmäiset evakossa olleet työntekijät ovat jo muuttaneet takaisin omiin työhuoneisiinsa Seinäjoen kaupungintalolla. Aivan valmista ei vielä kuitenkaan ole, sillä pihapiirissä sekä sisätiloissa häärii usempi remonttimies ja -nainen.

Alvar Aallon suunnitteleman kaupungintalon peruskorjausta on tehty parin vuoden ajan. Se on toteutettu 1960-luvulla rakennettuun ja suojeltuun rakennukseen vanhaa – ja Aaltoa – kunnioittaen.

Rakennuksessa ei ole tehty aiemmin laajamittaista rakenteisiin ja tekniikkaan menevää peruskorjausta. Nyt on käyty läpi rakennuksen lämpö-, vesi-, ilmastointi- ja sähköjärjestelmät. Remontilla on siis suuri merkitys.

– Työviihtyvyyteen ja työhyvinvointiin se vaikuttaa, ja myös tähän yleisilmeeseen, kertoo kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki. Kaupungintalossa järjestetään jatkossa niin kaupunginvaltuuston, -hallituksen kuin eri lautakuntienkin kokoukset.

Kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki ja kaupunkiympäristöjohtaja Juha Takamaa tarkastelevat remontin etenemistä Kuva: Merja Siirilä / Yle

Suomi haluaa saada Aalto-kaupungit Unescon maailmanperintökohteeksi

Alvar Aalto -säätiössä työskennellään parhaillaan sen puolelsta, että eri puolilla maailmaa sijaitsevia Alvar Aallon arkkitehtuurikohteita voitaisiin tulevaisuudessa esittää mukaan Unescon maailmaperintölistalle.

Myös Seinäjoella on intoa maailmanperintökohteeksi. Seinäjoen keskustassa sijaitsee ns. Aalto-keskus, jossa sijaitsevat arkkitehdin suunnittelemat kaupungintalo, teatteri, kirjasto, kirkko ja virastotalo.

Toiveissa on, että kaupungintalon vanhaa kunnioittava remontti vauhdittaa Aalto-kaupunkien verkoston pääsyä Unescon maailmanperintöluetteloon.

– Yritämme päästä Suomen TOP1:ksi ja sitä kautta viemään eteenpäin hanketta. Kyllä siihen ainakin muutama vuosi vielä menee. Jos päästäisiin vuonna 2020 eteenpäin, niin se olisi hyvä, kertoo Seinäjoen kaupunkiympäristöjohtaja Juha Takamaa.

Koska kaupungintalo on suojeltu kohde, eivät muutokset rakennuksessa voi olla suuria.

– Voi sanoa, että silloin on mennyt hyvin, kun ei huomaa, että kaikki on laitettu kuntoon. Tietysti jonkun verran on tehty tilamuutoksia kokoustiloihin ja saatu avotoimistoja, jotka ovat nykyaikaista järjestelmää, Takamaa kertoo.

Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen kaupunginkirjasto on kunnostettu jo aikaisemmin.

Valtuuston kokous elokuun lopulla olisi tarkoitus järjestää tässä salissa Kuva: Merja Siirilä / Yle

Remontti jatkuu ulkotilojen kunnostamisella

Sisätilojen osalta kaupungintalon remontin pitäisi olla valmis vuoden loppuun mennessä. Tämän jälkeen ovat vuorossa ulkopuolella tehtävät korjaukset.

Vaikka moni työntekijä on jo muuttanut jo uusiin työtiloihinsa, joutuu kaupunginjohtaja vielä odottamaan muuttoaan.

– Näyttää, että se on siirtynyt päivä päivältä. Tämän päivän tieto oli, että kahden viikon päästä pääsen omaan huoneeseeni, kun saadaan ilmastointi, joka on valtuustosalin kanssa samaan kytkettynä. Sitten muutan, Rasinmäki kertoo.

Lisää aiheesta: