1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mustat laatikot

Lentokoneiden mustien laatikoiden akkujen tulee kestää aiempaa pidempään

Muutostarpeiden taustalla ovat muun muassa malesialaiskoneen katoaminen ja Germanwingsin turma.

Kuva: Reuters-TV

Lentokoneiden tallennelaitteiden eli mustien laatikoiden akkujen kestosäädöksiä on muutettu. Aikaisemmin akun keston tuli olla 30 vuorokautta. Nyt akkujen tulee kestää 90 vuorokautta, jotta ne voitaisiin löytää paremmin vedestä.

Trafin mukaan toimenpiteisiin ryhdyttiin malesialaiskoneen totaalisen katoamisen jälkeisen tutkinnan aikana.

– Jo ennen malesialaiskoneen katoamiseen liittyvän onnettomuustutkintaraportin julkaisua maailmalla on ryhdytty turvallisuustoimenpiteisiin globaalilla tasolla lentokoneiden seurantajärjestelmien pakollistamiseksi, kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu.

Henttu mainitsee, että raportissa on noussut esiin mustien laatikoiden akun kesto ja miehistön terveydentilan selvittäminen. Tähän vaikutti Germanwingsin turma vuonna 2015, kun perämies ohjasi koneen vuorta päin.

– Koneiden tulee lähettää tietoa sijainnista tietyllä tarkkuudella, kun ollaan tutkajärjestelmän ulkopuolella, Henttu sanoo STT:lle.

Raportti sisälsi muun muassa suosituksia liittyen alueen lennonjohtojärjestelmiin. Raportissa todettiin, että Vietnamin ja Malesian lennonjohto ei ryhtynyt hätätoimenpiteisiin riittävän ajoissa.

– MH370-tarina tulee elämään vuosikymmeniä, koska katoamissyytä ei saatu onnettomuustutkinnassa esille, Henttu sanoo.

Lue myös: