1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maahanmuuttopolitiikka

Trump tyytyväinen Italian maahanmuuttopolitiikkaan – hän kehottaa muuta Eurooppaa seuraamaan perässä

Trump ilmoitti olevansa valmis kohtaamaan Iranin presidentin. Hän myös sanoi, ettei Yhdysvallat luovu Venäjän pakotteista.

maahanmuuttopolitiikka
Italian pääministeri Giuseppe Conte ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa.
Italian pääministeri Giuseppe Conte ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa.Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puoltaa Italian maahanmuuttopolitiikkaa. Trump kehui maanantaina Italian ottamaa kantaa maahanmuuttoon ja rohkaisi muuta Eurooppaa seuraamaan Italian esimerkkiä.

Trump piti lehdistötilaisuuden Valkoisessa talossa vierailleen Italian pääministeri Giuseppe Conten kanssa. Valkoinen talo välitti tiedotustilaisuuden suorana nettisivuillaan.

– Pääministerillä ja minulla on sama näkemys siitä, että vahvoilla valtioilla täytyy olla vahvat rajat, Trump sanoi. Conten hallitus on muun muassa estänyt siirtolaislaivojen tulon Italiaan.

Presidentti sanoi, että italialaiset äänestäjät väsyivät maansa maahanmuuttopolitiikkaan. Hänen mukaan se oli syy pääministeri Giuseppe Conten valtaan tulolle.

Trump ilmoitti tilaisuudessa, ettei hänelle olisi mikään ongelma sulkea hallintoa. Kommentilla hän viittasi viikonlopun kannanottoihinsa.

Trump tviittasi sunnuntaina olevansa valmis sallimaan liittovaltion hallinnon sulkemisen, jos demokraatit eivät suostu tukemaan hallinnon ajamaa rajapolitiikkaa ja muun muassa kohdistamaan rahaa muurin rakentamiseen Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle.

Yhdysvaltain presidentti Donal Trump
Yhdysvaltain presidentti Donal TrumpShawn Thew / EPA

Trump ilmoitti olevansa valmis kohtaamaan Rouhanin

Presidentti Donald Trump ilmoitti olevansa valmis kohtaamaan Iranin presidentin Hassan Rouhanin. Trump ilmaisi voivansa kohdata "ilman ennakkoluuloja" ja "milloin tahansa he haluavat".

Trumpin hallinto on epäillyt Iranin aktiivisuutta Israelin ja Saudi-Arabian suhteen, joita se pitään Iranin vihollisina. Rouhani on hieman eri linjoilla.

– Amerikan pitäisi tietää, että rauha Iranin kanssa on kaiken rauhan äiti ja sota Iranin kanssa on kaikkien sotien äiti, Rouhani sanoi iranilaisille diplomaateille. Hänen kommentoinnistaan kertoi Iranin valtion uutistoimisto Irna.

Trump vaatii, ettei Venäjän pakotteita poisteta

Presidentti Trump otti kantaa tiedotustilaisuudessa myös Venäjän pakotteisiin. Hänen mukaan Yhdysvallat ei poista määrättyjä seuraamuksia vaikka venäläiset ovat sitä pyytäneet.

Pääministeri Conte nosti asian esille lehdistötilaisuudessa. Myös hän sanoi sanktioiden poistamisen olevan mahdotonta.

Yhdysvallat arvostaa Italiaa tärkeänä liittolaisena sotilasliitto Natossa sekä Yhdysvaltojen joukkojen merkittävänä kumppanina Afganistanissa ja Irakissa.

Italian pääministeri Giuseppe Conte Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa.
Italian pääministeri Giuseppe Conte Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa.Jim Lo Scalzo / EPA

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT, Tass

Lue seuraavaksi