Makedoniassa järjestetään syyskuussa kansanäänestys maan nimestä

Pääministerin mukaan kyseessä on neuvoa-antava äänestys.

Pohjois-Makedonia

Makedoniassa järjestetään kansanäänestys maan nimen vaihtamisesta Pohjois-Makedoniaksi. Maan parlamentti päätti äänestyspäiväksi 30. syyskuuta. Samalla parlamentti päätti edistää EU- ja Nato-jäsenyyksiä.

Parlamentti ratifioi heinäkuun alussa Kreikan kanssa tekemänsä sopimuksen maan nimestä. Maiden ulkoministerien allekirjoittamalla sopimuksella haluttiin päättää 27 vuotta hiertänyt nimikiista. Kreikka on vaatinut Makedoniaa muuttamaan nimensä, koska Kreikan pohjoinen maakunta on nimeltään Makedonia.

Makedonian pääministeri Zoran Zaev on sanonut, että kansanäänestys on vain "neuvoa-antava" eli parlamentti voi silti äänestämällä muuttaa maan nimeä, vaikka se ei saisi yleisöltä enemmistön tukea.

Kreikan parlamentti aikoo ratifioida sopimuksen, jos Makedonia jatkaa nimenmuutosta ja tarkistaa perustuslakiaan.

Sotilasliitto Nato on kutsunut Makedonian aloittamaan jäsenyysneuvottelut ja ilmoittanut hyväksyvänsä sen jäsenekseen nimenvaihdoksen jälkeen. EU aloittaa jäsenyysneuvottelut Makedonian ja Albanian kanssa aikaisintaan ensi vuoden kesäkuussa.

Yli 120 maata ovat aiemmin tunnustaneet nimen Makedonian tasavalta. Tunnustajien joukossa ovat myös Yhdysvallat ja Venäjä.

Lue myös:

Makedonian nimenvaihdos heti vaikeuksissa – presidentti kieltäytyy vahvistamasta

Pitkään nimikiistaan sopu: Makedonian valtio vaihtaa nimensä Pohjois-Makedoniaksi

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT