1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rasistinen hyökkäys

Rasistisilta vaikuttavat hyökkäykset näyttävät yleistyneen Italiassa maahanmuuttovastaisen hallituksen aloitettua työnsä

Sisäministerin mielestä todellinen ongelma ovat maahanmuuttajien tekemät rikokset.

Kuva: Alessandro Di Marco / EPA

Italiassa rasistisilta vaikuttavat hyökkäykset näyttävät yleistyneen sen jälkeen, kun maahanmuuttovastainen oikeistopopulistihallitus aloitti virkakautensa. Uutisissa on kerrottu viime viikkoina useista hyökkäyksistä ensimmäisen ja toisen sukupolven maahanmuuttajia vastaan.

Sisäministeri Matteo Salvini on kuitannut väitteet rasismin yleistymisestä hölynpölyksi. Hänen mukaansa todellinen ongelma ovat maahanmuuttajien tekemät rikokset. Hän vakuuttaa kuitenkin olevansa aina väkivallan uhrien puolella, ja että kaikesta väkivallasta rankaistaan.

Varapääministeri Luigi Di Maio puolestaan sanoo, että media on vain alkanut kirjoittaa rasistisista hyökkäyksistä aiempaa herkemmin.

Uhreina yksivuotias ja kilpaurheilija

Tuoreimman lehdissä käsitellyn hyökkäyksen uhrina oli italialaissyntyinen, nigerialaistaustainen kiekonheittäjä Daisy Osakue, joka sai silmävamman, kun häntä heitettiin ohi ajavasta autosta kananmunalla. Vamma saattaa estää 22-vuotiasta Osakueta osallistumasta ensi viikolla Berliinissä järjestettäviin euroopanmestaruuskilpailuihin.

Italialaispoliisin mukaan Osakuen kohtelu ei kuitenkaan liity rasismiin. Poliisin mukaan viime päivinä on raportoitu useamman kerran muistakin kananmunan heittämistapauksista samanlaisesta autosta.

Viikonloppuna väkijoukko ajoi takaa ja hakkasi 43-vuotiasta marokkolaismiestä, joka kuoli myöhemmin sairaalassa vammoihinsa. Viime viikolla rasistisia solvauksia huudellut nuorisojoukko hakkasi 19-vuotiaan senegalilaisen miehen.

Viime viikolla romanityttö haavoittui, kun häntä ammuttiin ilmakiväärillä. Tekijän mukaan kyse oli vahingosta. Presidentti Sergio Mattarella on tuominnut teon.

– Italiasta ei voi tulla Villi Länsi, jossa osa kansasta ostaa aseen ja ampuu parvekkeelta ja vahingoittaa yksivuotiasta tyttöä, tuhoaa hänen terveytensä ja tulevaisuutensa, keskustavasemmistolaisesta poliittisesta taustasta tuleva, nykyään sitoutumaton Mattarella sanoi.

Muokattu 6.8. klo 10.48: Lisätty italialaispoliisin tieto, jonka mukaan Daisy Osakuen tapaus ei liity rasismiin. Otsikkoa tarkennettu.

Lue myös:

Italialaisen kiekonheittäjän kokema kananmunaisku selvitetty – päätekijänä kunnanvaltuutetun poika (6.8.2018)

Italialaisen yleisurheilutähden päälle heitettiin kananmunia – EM-joukkueeseen valittu joutui silmäleikkaukseen: ”He halusivat vahingoittaa tummaihoista tyttöä”

Aiheesta muualla:

Racist attacks in Italy: 'The problem did not start today' (siirryt toiseen palveluun)