Washington Post: Pohjois-Korea näyttää rakentavan uusia ohjuksia

Lehti perustaa tietonsa nimettömiin viranomaislähteisiin.

Pohjois-Korea
Ihmiset kävelevät suuren televisionäytön ohi. Näytöllä näkyy arkistomateriaalia Donald Trumpista ja Kim Jong-unista.
Franck Robichon / EPA

Pohjois-Korea vaikuttaa rakentavan parhaillaan uusia ohjuksia, kertoo Washington Post (siirryt toiseen palveluun)asiasta perillä oleviin lähteisiinsä vedoten. Samalla tehtaalla tehtiin aiemmin mannertenväliset ballistiset ohjukset, joilla maa teki onnistuneet ohjuskokeet. Ohjusten rakentaminen on osa maan ydinaseohjelmaa.

– Me näemme, että he työskentelevät aivan kuten aiemmin, sanoi nimettömänä pysyttelevä yhdysvaltalainen virkamies.

Lehden tiedot perustuvat yhdysvaltalaiseen salaiseksi luokiteltuun tiedustelutietoon, josta lehdelle ovat kertoneet nimettömät lähteet. Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset ovat nähneet ohjusten rakentamiseen viittaavaa toimintaa muun muassa tuoreissa satelliittikuvissa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un lupasi kesäkuussa Yhdysvaltojen presidentille Donald Trumpille maansa pyrkivän Korean niemimaan riisumiseen ydinaseista, kirjoittaa STT. Monet analyytikot ja riippumattomat asiantuntijat katsovat kuitenkin, että purkaminen on pitkälti symbolista. Testiasema voidaan helposti rakentaa uudelleen kuukauden sisällä.

Useat yhdysvaltalaiset virkamiehet ja yksityiset analyytikot ovat sanoneet, että Pohjois-Korean aseiden monimutkaisen toiminnan jatkuminen ei ole yllättävää. Kim ei ole antanut julkista lupausta huippukokouksessa pysäyttääkseen työtä eri puolilla maata hajallaan olevien ydinaseiden ja ohjusten suhteen.

Valheita ohjusten ja ydinkärkien määrästä

Yhdysvaltalaiset vakoojat ovat saaneet selville myös, että Pohjois-Korean hallinto suunnittelee huijaavansa Yhdysvaltoja ydinaseriisunnassa, kirjoittaa STT.

Heidän tarkoituksenaan on antaa väärää tietoa muun muassa maalla hallussa olevien ohjusten ja ydinkärkien määrästä sekä ydinohjelmaan liittyvien laitosten määrästä ja luonteesta.

Tiedustelutiedon mukaan Pohjois-Korea harkitsee esimerkiksi tuhoavansa 20 ydinkärkeä mutta piilottavansa samalla kymmeniä, ja väittävänsä sitten, että Korean niemimaa on riisuttu ydinaseista kokonaan.

Ohjusten rakentamisesta on muutakin todistusaineistoa kuin tiedustelutietoa. Ohjustehtaan toiminnan jatkumisesta näkivät merkkejä myös ohjusasiantuntijat, joiden kansalaisjärjestö oli analysoinut kaupallisen satelliittikuvayrityksen Planetin ottamia kuvia.

Aiheesta muualla:

North Korea 'working on new missiles', US officials say (siirryt toiseen palveluun)