Dumppaa nämä 5 kertakäyttöistä tavaraa arjessasi – vanhanajan metallinen partahöylä tekee paluuta

Monelle kertakäyttöiselle tavaralle löytyy pestävä ja muoviton vaihtoehto.

Kuva: AOP

Roskattomampi elämä on kuin askel ajassa taaksepäin, jolloin kulutustuotteita ei heitetty roskiin yhden käytön jälkeen. Kestoilu vaatii hieman vaivaa, sillä kestotuotteet pitää pestä ja puhdistaa käytön jälkeen. Monen kertakäyttöisen puhdistusvälineen, kuten talouspaperin ja vanulapun, voi korvata pesukoneeseen menevällä kankaalla.

Tänään vietetään Maailman ylikulutuspäivää eli tänään ihmiset ovat kuluttaneet loppuun maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Yhtenä ratkaisuna on pidetty kiertotaloutta, jossa tavaroita käytetään pidempään ja materiaalit kiertävät tehokkaasti. Poimi tästä talteen muutama käytännön vinkki arjen kiertotalouteen.

1. Korvan puhdistukseen bambutikku

Etkö usko lääkärien kehotusta olla puhdistamatta korvia pumpulipuikolla (Yle Uutiset)? Vanupuikon sijaan korvansa voi puhdistaa oriculi-tikulla, joka kestää vaikka loppuelämän. Käytön jälkeen se puhdistetaan vedellä ja tarvittaessa saippualla. 

Kestoillaan!-blogin mukaan (siirryt toiseen palveluun) oriculi-tikut ovat kotoisin Aasiasta: perinteinen tikku on tehty bambusta, mutta myös metallisia puhdistustikkuja on myynnissä. Kaikkein ekologisinta olisi kuitenkin kuunnella lääkäriä ja olla tunkematta mitään korvakäytävään.

2. Kestovanulapun voi pestä uudelleen ja uudelleen

Kuva: Jasmine Kauko

Kankaiset kestovanulaput on usein tehty pehmeästä materiaalista, esimerkiksi bambusta tai puuvillasta. Ne on helppo pestä koneessa muun pyykin seassa pesupussissa. Käsistään kätevä tekee ne itse vanhoista vaatteista (siirryt toiseen palveluun) (Yhdeksän yhdeksänkymmentä -blogi) tai virkkaa bambulangasta (siirryt toiseen palveluun) (Ekoarki-blogi).

Periaatteessa silmämeikin poistoon ja kasvojen puhdistukseen sopii mikä tahansa iholle mukava kangas, esimerkiksi vanha pyyhe tai vauvan harsoliinoista leikatut palaset. Varaa kynsilakan poistoon oma kankaanpalanen. Myös paperisen nenäliinan voi korvata vanhanajan kankaisella taskunenäliinalla, kunhan muistaa pestä sen tarpeeksi usein yli 60 asteessa.

3. Klassinen partakoneenterä tekee paluuta

Varsinkin muovitonta elämää tavoittelevat ovat siirtyneet vanhanajan metalliseen partahöylään, johon voi vaihtaa terän. Turvahöylä eli safety razor sopii sekä parranajoon että säärikarvojen poistoon – opettele ensin perinteisen höyläämisen tekniikka, joka on hellävaraisempaa kuin muovisilla höylillä työstäminen. Turvahöylä on myös edullinen valinta, sillä vaihtoteriä saa alle euron kappale. Varovasti teränvaihdon kanssa!

4. Elmukelmun voi korvata mehiläisvahakääreellä

Kuva: Annika Martikainen / Yle

Voileivän tai muut eväät voi kertakäyttöisen elmukelmun tai folion sijaan kääräistä mehiläisvahakankaaseen. Mehiläisvahakääre on puuvillainen kangas, joka on käsitelty mehiläisvahalla. Se toimii kantena lasagnevuoalle tai kääreenä juustolle, tosin lihalle tai kalalle sitä ei suositella. Mehiläisvaha pitää jonkin verran kosteutta. Blogisfäärissä löytyy ohjeita mehiläisvahakääreiden tekemiseen kotona, tässä Roosa Blomin (siirryt toiseen palveluun)versio.

Käytön jälkeen kääreen voi pestä viileällä vedellä ja saippualla – vältä kuumaa vettä, sillä se irrottaa mehiläisvahan. Mehiläisvahakääre kestää käytöstä riippuen noin vuoden. Sen jälkeen kankaan voi puhdistaa ja käsitellä uudestaan mehiläisvahalla.

5. Astetta jämäkämpi tiskirätti puhdistuu pesukoneessa

Kuva: Tuomas Hirvonen / Yle

Ohut tiskirätti menee usein roskiin sen jälkeen, kun se alkaa haista. Kankainen rätti raikastuu pesukoneessa ja kestää useammankin pesun. Suosittuja materiaaleja ovat muun muassa mikrokuitu, puuvilla ja bambu.

Kankaiset rätit kuivuvat hitaammin kuin ohuet sekoitekankaiset, joten huuhtele ja laita kangasrätti kuivumaan käytön jälkeen. Toinen vaihtoehto on käyttää useampaa rättiä samaan aikaan, jolloin yksi on käytössä silloin kun toinen kuivuu.

Talouspaperin voi myös korvata pestävillä kankailla tai rievuilla, kuten Kestoillaan!-blogissa (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös: